Wie in de winter niet fietst is gek

Je fiets in de winter in de schuur laten staan. Of in mijn geval aan de muur laten hangen. De afgelopen winters dacht ik steevast: mooi niet! Gij zult doorfietsen in de winter, was mijn credo. En via mijn blogs probeerde ik anderen te inspireren om ook lekker door te blijven trappen. Maar dit jaar was het anders. Mijn racefiets bleef aan de muur hangen. En ook mijn mountainbike bleef in zijn hok. En eigenlijk vond ik helemaal nog niet zo gek ;-)

Basisconditie

Natuurlijk ben ik nu niet ineens volledig van mijn geloof afgestapt. Ik denk nog steeds dat een sterke zomer op de fiets begint in de winter. Het hangt er uiteraard wel een beetje van af hoe sterk je dan wil zijn in de zomer. Een jaar nadat ik mijn eerste fiets kocht, deed ik mee aan Tour for Life. En twee jaar daarna deed ik het nog eens dunnetjes over met Giro di Kika. Het maakt natuurlijk heel wat uit of je in de zomer een week lang gemiddeld 160 kilometer per dag inclusief een paar flinke bergen wil fietsen, of gewoon je wekelijkse rondje met de fietsclub. Daarnaast had ik in de eerste jaren nog geen goede basisconditie. Als ik een maand niets deed, kon ik weer van voor af aan beginnen. Wilde ik in de zomer een beetje mee kunnen komen, dan moest ik in de winter wel een beetje blijven fietsen. Maar de afgelopen winter kon me dat allemaal niets meer schelen….

Lekker lui & dik worden

Heel soms zou je vergeten dat fietsen ‘gewoon een hobby’ is. Dat je het doet om te ontspannen. Ik wel in ieder geval. Wie een beetje serieus mee wil fietsen met de anderen, moet investeren in zijn of haar conditie. En wil je een beetje lekker een berg op kunnen komen, dan moet je ook nog op je gewicht letten. Stiekem kun je met deze hobby best wel wat van jezelf vragen. En dan is het goed als je weet wanneer het genoeg is. En dat is dan eigenlijk ook de hoofdreden van dit blog. Ik wil je laten zien dat het best oké is om even niet te fietsen. Lekker lui en dik worden, noem ik dat. Zonder schaamte. Zolang je maar weet dat het niet voor altijd is. In mijn geval kwam de afgelopen winter alles samen. Net toen ik aan een fulltime baan met ietsje teveel reistijd was begonnen, kregen we te horen dat mijn vader nog maximaal twee jaar te leven heeft. Dat hakte erin. Ik wist dat ik een beetje moest blijven bewegen om niet helemaal dicht te groeien, maar meer dan een dagelijks ritje van Utrecht naar Nieuwegein op de stadsfiets zat er niet in. En zo gek was dat achteraf nog niet…

Mooi weer fietser

Mooi Weer Fietser Turquoise… want ergens wist ik zeker: zodra de zon weer gaat schijnen, dan krijg ik vanzelf weer zin om te fietsen. Ok, ik heb nog steeds wat dwang nodig in de vorm van fietsafspraken met anderen. Maar ik heb de smaak weer te pakken! Een week voor mijn eerste ‘fietsdate en groupe’ besloot ik wel nog even te kijken hoe het ervoor stond. Hoever zou mijn conditie teruggezakt zijn…. En guess what? Het is waar wat ze zeggen! Na een paar jaar flink door fietsen, ook in de winter dus ;-), heeft je lijf het door. Waar ik in de eerste jaren weer helemaal opnieuw kon beginnen na een periode van rust, kan ik het me nu blijkbaar permitteren om een paar maanden bijna niks te doen. Ik heb eindelijk voldoende basisconditie opgebouwd. Het eerste ritje reed ik gewoon gelijk weer de snelheid die ik fiets als ik een beetje in vorm ben. Joehee!

PS Ben jij ook een Mooi Weer Fietser? Bestel dan het Mooi Weer Fietser hemdje via deze link. Alleen in de maand april bestel je alle Chickfietst t-shirts & hemdjes voor maar 15 euro. OP = OP!