Brrr, wat is het opeens koud op de fiets. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik moet altijd weer even flink omschakelen naar dat donkere en koude weer. Toch kan ik er ook enorm van genieten, zeker als het droog is en het zonnetje schijnt. Die bijtende kou in je wangen zorgt ervoor dat ik weet dat ik leef! Van koude tenen en vingers word ik een stuk minder blij. Toch laat ik me niet tegenhouden door de kou en pak ik gewoon mijn racefiets op mountainbike in de winter. Voor iedereen die ook wil blijven fietsen als het koud(er) wordt heb ik mijn ervaringen van de afgelopen jaren hieronder samengevat. Omdat het vooral belangrijk is om je handen, voeten en hoofd warm te houden tijdens het fietsen, concentreer ik me daar op.

Hoe voorkom ik koude voeten op de fiets?

Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel dat je voeten aan gaan voelen als ijsklompjes na een tijdje fietsen. Als je dan na een tijdje van je racefiets of mountainbike afstapt, kun je niet veel meer dan waggelen, zo koud. Om nog maar niet te spreken van dat brandende gevoel als je voeten langzaam aan weer ontdooien. Gelukkig heb ik al heel lang geen koude voeten meer gehad! (Behalve als ik me erin vergis hoe koud het is en te weinig aantrek). Het geheim is een combinatie van de juiste materialen en laagjes.

Het begint met mijn favoriete sokken. Deze zijn lekker lang en dik, en ze zijn van merino wol gemaakt. Mijn allerfavorietste paar sokken (van Pearl Izumi) is helaas niet meer verkrijgbaar, maar ik ben nog op zoek naar soortgelijke sokken. Als ik een fijn paar vind dan laat ik dat uiteraard hier weten!

Wielrennen koude voetenDie sokken gaan natuurlijk in mijn schoenen. Nu draag ik het hele jaar dezelfde schoenen. (Ik heb één paar voor op de mountainbike (met SPD) en één paar voor op de racefiets (met SPD-SL)). Er zijn ook speciale winterschoenen verkrijgbaar en dat is natuurlijk helemaal ideaal. Maar ook zonder speciale schoenen kun je je voeten warm houden op de fiets. Als het echt heel koud wordt, dan kies ik er nog wel eens voor om de gaatjes onder mijn schoenen dicht te plakken met tape. (Zie foto hiernaast). Mijn schoenen zijn daarnaast allebei bij mijn tenen voorzien van een soort ventilerend ‘gaas’. Heerlijk in de zomer, maar niet zo handig in de winter. Een paar jaar geleden heb ik echter heerlijk dikke neopreen overschoenen gevonden, die ook nog eens goed waterdicht zijn, de Agu Enyx Thermo overschoenen. (Helaas ook nog maar zeer beperkt verkrijgbaar).

Als het echt echt heel koud is – zeg onder het vriespunt – dan zorg ik nog voor een extra laagje om mijn voeten. Ooit heb ik eens een paar oversokken gevonden in zo’n opruimingsbak bij de Pearl Izumi store in Valkenburg. Daarvoor wist ik niet eens dat dit bestond! Oversokken lijken op gewone sokken, maar dan met twee gaten onderin. Je trekt deze sokken niet over je voeten aan, maar over je schoenen! Een beetje gek ziet het er wel uit, maar het is wel heerlijk warm.

(PS Heb jij na de bovenstaande tips nog steeds last van koude voeten. Probeer dan eens om wat adluminiumfolie om je voeten of onder het zooltje van je schoen te doen. Denk maar eens aan het zilverfolie matje dat je onder je luchtbed legt om te voorkomen dat de kou uit de grond naar boven trekt. Dit stukje aluminiumfolie heeft hetzelfde isolerende effect).

Geen koude handen meer op de fiets!

Wat betreft het warm houden van mijn handen kan ik niet zo’n lang verhaal schrijven als over mijn voeten. De oplossing die ik daarvoor heb gevonden heeft namelijk een stuk minder hoog ‘macgyver’ gehalte. Een paar jaar geleden heb ik gewoon een keer een smak geld uitgegeven aan een goed paar handschoenen. Normaal gesproken ben ik wel echt van het soort dat al gauw denkt ‘dat moet toch ook voor minder kunnen’. Vaak zijn dingen ook onnodig duur en is er een goedkoper alternatief. Toen ik in 2015 de Stelvio op moest tijdens Giro di Kika, en het daar een jaar eerder stervenskoud was, ben ik overstag gegaan. Voor zo’n 50 euro heb ik een paar Roeckl handschoenen gekocht. En die zijn nog steeds heerlijk warm. Heel soms wurm ik er nog een laagje dunne handschoenen onder, als het echt echt heel koud is. Maar eigenlijk is dat bijna nooit nodig. Je moet er met zulke handschoenen alleen wel voor zorgen dat je ze nooit per ongeluk ergens laat liggen. Daar is het net even een te duur geintje voor.

Een warm hoofd is een warm lijf

Ze zeggen altijd dat je bij koud weer ervoor moet zorgen dat je hoofd warm blijft. Als je hoofd maar warm is, dan is de rest van je lijf ook warm. Op mijn handen en voeten na geloof ik dat dit echt zo is. En die handen en voeten hebben we net gehad, dus na dit derde onderdeel moet het echt goed zitten. Mijn hoofd is ook gelijk het lastigste punt. Toen ik vroeger elke dag 10 kilometer naar school fietste, had ik al een hekel aan de koude wind langs mijn hoofd. Zodra er dan ook maar iets van herfst daagt, fiets ik al met een hoofdband over mijn oren. Daar gaat als het kouder wordt al gauw een extra muts overheen, bij voorkeur van fleece. Een paar jaar geleden heb ik bij Decathlon ook een buf van fleece gescoord. (Voor maar 3 euro ofzo!). Met mijn helm erover blijft alles redelijk op zijn plek zitten, al meen ik me te herinneren ook nog eens zo’n balaclava te hebben gehad. (Niet te verwarren met baklava 😉 ) .

Ook hier geldt weer het principe van laagjes. Wanneer het echt koud wordt, tover ik ergens nog een sjaal o.i.d. vandaan. Helaas kun je niet je hele hoofd bedekken, want je moet natuurlijk ook nog de weg kunnen zien enzo. Nu vind ik die bijtende kou in mijn wangen wel wat hebben – ja, echt – maar soms smeer ik even een beschermend laagje vaseline op voor ik de deur uit ga. Tot slot kan het voor de brildragers onder ons handig zijn om op de koudste dagen lenzen in te doen. Als je dan even wat warme adem omhoog stuurt om je gezicht op te warmen, heb je tenminste geen beslagen ruiten 😉

 

Hopelijk heb ik jou met dit blog over de streep kunnen trekken om ook de komende tijd de fiets te blijven pakken. Ik wens je in dat geval alvast heel veel fietsplezier toe!

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat de ervaren fietsers onder jullie best nog wat toe te voegen hebben aan dit blog. Wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. En het kan vast altijd beter. Voel je dan ook vrij om onder dit blog te reageren met jouw tips!