Selecteer een pagina

De afgelopen week kreeg ik per mail de volgende vraag binnen: “Ik ben een beginnende fietser. Ik heb maat 52 en ik zoek fietskleding, ook een broek met zeem. Maar tot nu toe heb ik niks kunnen vinden. Ik hoop dat u mij kunt helpen”. Omdat het niet de eerste keer is dat ik de vraag naar wielerkleding in grote maten voorbij zie komen, heb ik besloten om mijn bevindingen tot nu toe eens in een blog te zetten! Wielrennen is namelijk een fantastische sport, juist ook voor dames met een maatje meer. Bij deze sport kun je kilometers lang bewegen in de buitenlucht. Je draait je benen lekker rond, zonder daarbij je knieën zwaar te belasten. Alleen dat moet je natuurlijk wel lekker zitten op een goed zadel en een fijne zeem!

 

Waar moet je op letten bij het passen van wielerkleding?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar het blijft altijd een gok welke maat nu echt goed zit. Als je wat vaker wielerkleding van een bepaald merk hebt gekocht, dan weet je het wel. Maar wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar wielerkleding, is het fijn als je in een winkel terecht kunt waar je kunt passen. Helaas hebben deze meeste winkels de grotere maten niet op voorraad, maar vaak kun je de grotere maten wel via hen bestellen en dan dus alsnog passen. Uit de tijd dat ik nog zelf wielerkleding liet maken weet ik dat maat XXXL echt geen uitzondering is. (Zie ook hieronder bij ‘Zelf kleding laten maken’). Gewoon om vragen en dan eerst in het echt passen dus!

Wanneer je voor het eerst wielerkleding gaat passen heb je vaak geen idee waar je op moet letten. Wat het verschil is tussen de zeem van een wielerbroek van Decathlon en die van bijvoorbeeld Castelli merk je helaas pas echt wanneer je een lange afstand hebt gefietst. Ofwel, dat moet je gewoon gaan ervaren. Maar ik kan je wel een paar tips meegeven op basis van de fouten die ik zelf heb gemaakt en van wat ik veel om me heen zie.

Eigenlijk is de allerbelangrijkste tip: koop de kleding niet te groot. I know, het kan best even slikken zijn als je jezelf in zo’n strak wielerpakje ziet. Jup, je ziet echt elk rolletje zitten. En daar gaat het vaak mis. Je koopt een maatje groter… maar dat is niet slim! Als het om je wielershirt gaat is het nog niet zo erg. Ok, je kan last krijgen van het ‘parachute’ effect, waardoor je misschien wat meer wind vangt. Maar who cares about aerodynamica, jij wil gewoon lekker een beetje peddelen. Maar als het om je wielerbroek gaat, kies dan alsjeblieft niet voor een grotere maat. Die wielerbroek móet relatief strak zitten, want die zeem moet ehhh … nou…. dus relatief strak tegen je onderkantje aan zitten 😉

Verder ben je qua wielershirt misschien geneigd om een lekker lang shirt te kopen, zodat je dat buik (en misschien zelfs wel een deel van je billen) goed bedekt is. Vergeet dan niet dat je op de racefiets in een andere houding zit. Dat extra stukje stof kan je dan juist in de weg zitten. Probeer daarom even zoveel mogelijk een fietshouding aan te nemen als je een wielershirt past.

 

Welke merken hebben grotere maten wielerkleding?

 

  • Bodhi (tot maat 6XL – ook custom mogelijk)
  • Ingeklikt (wielershirts tot maat 4XL, wielerbroeken tot maat 3XL (44-46))
  • Liv Cycling (wielerkleding tot 3XL)
  • Gonso (tot maat 52, onder andere verkrijgbaar via 12gobiking)
  • Löffler (tot maat 50, verkrijgbaar via Bikester)

Mis je een merk in dit lijstje, mail dan naar kim@chickfietst.nl. Geef hierbij duidelijk aan tot welke maat de kleding verkrijgbaar is.

Zelf kleding laten maken

Misschien denk je dat het zelf laten maken van wielerkleding echt onmogelijk en duur is. Maar het is makkelijker en betaalbaarder dan je denkt! Het vraagt natuurlijk wel wat van je creativiteit. Je moet in ieder geval een beetje weten wat je mooi vindt. Maar als je begint bij de kleuren van je fiets en je kijkt eens op Pinterest, dan kom je vast al een eind. En de bedrijven waar je fietskleding kunt laten maken (ofwel ‘custom’) hebben ontwerpers in dienst die ook iets moois kunnen maken op basis van jouw wensen. Je betaalt hier vaak wel extra voor, maar de kosten per item zijn vaak een stuk lager dan de kosten voor kant-en-klare wielerkleding in de winkel. Het minimum bestelbedrag lijkt misschien hoog, maar reken maar eens uit wat je voor een beetje kledingset kwijt bent. Of denk eens outside the box, en probeer een paar van je fietsvriendinnen zo ver te krijgen om samen wat te bestellen. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer merken waar je kleinere oplages kunt bestellen, zoals bij Bodhi (minimaal 5 stuks eerste oplage, daarna 3 stuks) . De meeste van deze bedrijven hebben paskleding, waardoor je voordat je wat laat maken, eerst kunt kijken of je het wel past.

 

Wielerkleding voor mannen

Toen ik dit blog naar de vragenstelster stuurde, had zij inmiddels ook nog een aantal goede tips gekregen. (En dat vind ik ook het mooie aan wat ik kan doen via Chickfietst: elkaar sterker maken!). Één van de tips die zij had gekregen had ik nog niet opgenomen in mijn blog. Daarom nu nog even deze toevoeging: kijk ook eens bij de mannenkleding. Hoewel deze kleding – met name de zeem van de broek – niet perfect is voor het vrouwenlichaam, is het aanbod in grote maten net wat groter. En als je op zoek bent naar ‘gewone zwarte basics’ waarom zou je dan niet ook even op de mannenafdeling kijken 😉
 

Overige tips

Kom je er na het lezen van dit blog nog niet uit, stel dan je vraag eens in de Fietschicks Community op Facebook. In deze Facebook groep vind je meer dan 2000 fietsende vrouwen die je graag op weg helpen, onder andere met hun tips op het gebied van wielerkleding voor dames.

Wil je meer lezen over ‘lekker zitten’ op je racefiets? Lees dan mijn blog over zadelpijn: ‘Dossier zadelpijn: ik ben niet dik, ik heb gewoon brede botten’.

Ben je begonnen met wielrennen omdat je graag wat kilootjes kwijt wil? Ik ben inmiddels zeker 10 kilo lichter en ik deel mijn tips in mijn blog ‘Wielrennen & afvallen: mijn vijf tips’.

PS Ik heb zelf ook nog een paar wielershirts en wielerbroeken in wat grotere maten. Check hier de voorraad.