Waarschijnlijk heb je de Bulls mountainbike waarop ik nu door Portugal fiets al een paar keer voorbij zien komen. Ik fietste er de afgelopen weken meer dan 900 kilometer op. Zelfs met volle bepakking fietst mijn mountainbike nog heerlijk, en dat is niet omdat het nou zo’n bijzondere fiets is. (Ik kocht hem voor minder dan 800 euro, waarbij alleen snel even mijn lengte werd opgemeten). Een jaar voor mijn reis hielp trainer en bikefitter Harmen van de Wielrenschool met om mijn fiets perfect te matchen met mijn lijf. Een ander zadel, andere handvaten en zelfs mijn stuur werd ingekort. Een paar weken geleden ging fietschick Astrid ook bij Harmen langs. In tegenstelling tot mij, ging zij met haar racefiets Na afloop vertelde zij mij over haar ervaringen.

Waarom een bikefit?

Astrid kocht haar racefiets 1,5 jaar geleden. Ze vertelt: “Het was mijn eerste fiets en ik ben dan ook zonder verstand van zaken eens gaan praten bij een fietsenwinkel. Twee uur later liep ik met een fiets, fietsbroek, helm en klikpedalen naar buiten. Mijn benen, schouders etc. waren wel opgemeten in de winkel, en op basis daarvan werd er een fiets geadviseerd. Ik dacht dan ook niet dat een bikefit nog nodig was, want dat had ik toch al bij de aankoop gedaan?”

Voordat Astrid langs Harmen ging, had ik haar al een paar keer gesproken over een bikefit. Ze had vooral last van haar knie en had het gevoel dat ze haar kracht niet goed om kon zetten in snelheid. Astrid: “Voor mijn gevoel was ik hard aan het trappen, maar ik kon toch slecht aanhaken bij de groep”. Ze keek dan ook erg uit naar het moment dat er eens door een professional naar haar racefiets werd gekeken.

Eindelijk een bikefit

Op 3 april was het dan eindelijk zover: Astrid mocht naar Emmeloord voor de bikefit van Harmen. Astrid: “Harmen legde eerst uit wat we zouden gaan doen. Hij begon met de meting voor het zadel, waarna ik er twee heb uitgeprobeerd op mijn eigen fiets. Die was daarvoor op een Tacx gezet, zodat de meting op mijn eigen racefiets plaats kon vinden. Nadat ik het fijnste zadel had gekozen, heeft Harmen mijn zadelpen nog omgedraaid om meer naar voren te zitten. Ondertussen filmde Harmen alle veranderingen, zodat ik de verschillen zelf ook terug kon zien. Na mijn zadel gingen we verder met het stuur. Harmen verlaagde het stuur en boog de shifters wat schuiner. Tot slot heb ik andere trappers geprobeerd, maar dit maakte geen verschil. Wel heeft Harmen nog een plaatje onder mijn schoenen geplaatst en een zooltje in mijn schoenen.”

Een wereld van verschil

Inmiddels heeft Astrid drie keer gefietst na de bikefit. “Wat een verschil!”, mailt ze me. “De eerste keer was wel onwennig, omdat ik zo anders op mijn fiets zit. Ik had er zelfs spierpijn door! Maar ik merkte directe het resultaat. Het fietsen lijkt zoveel makkelijker te gaan, waardoor ik ook echt harder fiets. Tijdens mijn derde rit fietste ik in een groep en tot mijn verbazing kon ik na een stop makkelijker aanhaken. Na 50 kilometer had ik het gevoel alsof ik nog een hele tijd door kon fietsen. En mijn knie houdt het een stuk beter. Ik had van te voren niet verwacht dat een bikefit zoveel verschil kon maken. En, ook niet iets om te vergeten, vond de manier waarop Harmen het aanpakte ook erg prettig.”