Een aantal weken geleden vertelde ik over het nieuwste Chickfietst avontuur: we gaan op de fiets naar Santiago de Compostella! Een flinke reis van zo’n 2000 kilometer. Tijdens deze reis nemen we al onze bagage mee op de fiets. Dat betekent dat we beperkt zijn in het aantal spullen dat we mee kunnen nemen én het gewicht van deze spullen. Hoewel het verleidelijk is om te beginnen met het uitzoeken van de route, besloot ik me eerst te verdiepen in onze ‘paklijst’. We hebben namelijk nogal wat nodig en dat vraag naast een praktische planning ook om een financiële planning. Ik ging daarom langs bij Santiago expert Roosmarijn en vroeg haar het hemd van het lijf.

Santiago Expert Roosmarijn

Dat hemd bleek natuurlijk ook lichtgewicht te zijn 😉 Zoals bijna alle spullen die Roosmarijn – of kortweg Roos – meenam tijdens haar tweede reis naar Santiago de Compostella. Maar liefst twee keer fietste deze pittige dame de zware, maar bijzondere tocht naar Spanje. Hoewel ze in haar jeugd regelmatig met haar ouders op fietsvakantie ging, was de reis naar Santiago de Compostella voor Roos ook de eerste echte fietsreis. “Ter bezinning na een relatiebreuk”, aldus Roos. En daar staat de reis naar Santiago dan ook om bekend. Dit is niet zomaar een fietsreis, maar een route die door vele pelgrims – te voet, met fiets, of op nog een andere manier – wordt gevolgd naar de bedevaartsplaats, ofwel ‘heilige plaats’, Santiago de Compostella.

To stamp or not to stamp, that is the question

Op diverse punten op de route – veelal in kerken maar ook in VVV’s, restaurants of op een politiekantoor, wat je maar tegenkomt en een stempel heeft – verzamel je stempels als bewijs van jouw reis. Ik vind het een bijzonder element van de reis, maar vriendlief weet het nog niet zo. Het idee dat je onderweg zoveel andere (fiets-)reizigers uit zoveel verschillende landen tegenkomt die allemaal op weg zijn naar dezelfde eindbestemming vind ik mooi. Daar hoef je dan ook niet per se religieus voor te zijn wat mij betreft. Hetzelfde geldt overigens voor het woord ‘bezinning’. Ook daar krijgt mijn vriend het benauwd van. Hij ziet het gewoon als een fietsvakantie, wat natuurlijk prima is. Ik denk dat de ‘bezinning vanzelf komt wanneer je vier of vijf weken lang op je fiets en de beperkte hoeveelheid spullen die je daarop mee kunt nemen aangewezen bent. Je moet jezelf kunnen redden en hebt de tijd om eens echt ‘in het moment’ te zijn. Misschien ga je dan ook wel vanzelf wel nadenken over wat je nu echt belangrijk vindt…

Wat neem ik mee?

Voordat het echt te zweverig wordt, ga ik gauw verder op het hoofdonderwerp van dit blog: de bepakking 😉 Op Pinterest heb ik al een groot deel van de foto’s gedeeld die ik maakte van de spullen die Roos zoal mee nam op de fiets. Hieronder vind je de een lijst van 21 must have items tijdens de reis naar Santiago de Compostella.

Santiago de Compostella: de paklijst van Roosmarijn

Santiago de Compostella bepakking1. Tent

Extra groot in verband met de bagage. Als je alleen reist heb je dus een tweepersoonstent nodig en met z’n tweeën minimaal een driepersoonstent. Koop geen enkeldaks tent i.v.m. regen & condens.

2 Tassen

Roosmarijns favoriet: Ortlieb. Ook het merk Vaudé raadt ze aan. Deze tassen zijn zo waterdicht dat je ze zelfs kunt gebruiken als wasteil voor je kleding. Zijn je tassen ook gelijk weer schoon.

3. Waterdichte stuurtas

Ideaal om je waardevolle spullen makkelijk met je mee te nemen als je je fiets verlaat. Zo kun je zelfs tijdens het douchen je waardevolle spullen in de gaten houden, aldus Roosmarijn.

4. Slot

‘Vertrouw op God, maar zet je fiets op slot’ – ofwel, beter één (licht) hangslot dan helemaal niets. Roos & ik namen de proef op de som, en besloten eens een stevig Axa slot te wegen. Deze bleek al bijna één kilo te wegen! Veel te zwaar dus voor een fietsreis, zelfs al hebben we er maar één nodig voor twee fietsen. Wij gaan dus op zoek naar een lichtere variant…

5. Matje

Roosmarijns favoriet: de Exped ultralight. Dit matje is aan een ander matje te koppelen en op te blazen tot een dikte van 7 cm.

6. Slaapzak

Ook voor de slaapzak geldt dat er varianten zijn die aan elkaar te koppelen is. Daarnaast kan het tot aan Spanje ’s nachts nog best fris zijn. Zorg er dus voor dat je slaapzak warm genoeg is.

7. Laken + lakenzak

Na de Pyreneeën kun je je slaapzak & tent opsturen via de Santiago Post en in de ‘albergues’ slapen. Het is hier warm en een laken + lakenzak zijn dus voldoende. Het is hier warm en een laken + lakenzak zijn dus voldoende. Deze zijn voor 5-10 euro per nacht speciaal voor pelgrims en alleen toegankelijk op vertoon van je stempelkaart.

8. Lange waslijn (> 15 meter)

Wanneer je op een camping aankomt, is het fijn om gelijk je slaapzak even uit te kunnen hangen. Na het wassen kun je je kleding er dan ook nog aan kwijt. Tip: koop een lang eind in een winkel voor zeilers. Het meest dunne touw heeft een breeksterkte waarmee je met gemak je was aan kan ophangen, en het is tegelijk supercompact.

9. Expeditiebrander

Wanneer je onderweg zelf gaat koken, is een expeditiebrander onmisbaar. Ze zijn licht, compact en doen het altijd. De keuze tussen koken op benzine of gas is persoonlijk.

10. Basis kookspullen

Denk hierbij aan een bord, bestek en beker, maar bijvoorbeeld ook aan peper, zout en olijfolie.

11. Zeil met ogen

‘Een onmisbaar 1000-dingen matje’, aldus Roosmarijn. Ideaal bij een natte ondergrond, als picknickzeil en om je fiets af te dekken.

12. Zonnehoedje

Het kan warm zijn in Spanje. Heel warm. Een hoed beschermt ook je oren, in tegenstelling tot een pet.

13. Gereedschap voor je fiets

Je fietst door gebieden met weinig fietsenmakers. Denk dus aan basisgereedschap, zoals een kettinglink, kettingpons, pomp, inbus set, bandenplak spullen, reservespaken, etc. Vergeet ook je achterpadje niet!

14. Anti-lek banden

Voorkomen is beter dan genezen. Investeer dus in een paar goede anti-lek banden!

15. Oplader voor je navigatiesysteem

Denk er ook over na hoe je je navigatiesysteem op gaat laden. Het is mogelijk om je navigatiesysteem onderweg op te laden via een (vooraf ingebouwde) naafdynamo. Natuurlijk kun je ook een powerbank meenemen en deze in het toiletgebouw opladen. In beide gevallen kun je je kostbare GPS bij je houden op de camping.

16. Geel veiligheidshesje

Ik heb zelf een fluorescerende gele windstopper van Pearl Izumi. Zo heb je twee items in één, wat natuurlijk extra handig is tijdens een fietsreis waarbij de omvang en gewicht van je spullen telt.

17. Fietsbroek met zeem

Natuurlijk zijn wij hier als wielrenners die vaker lange afstanden hebben gefietst al aan gewend. (We fietsten eerder Tour for Life – 1260 kilometer in acht dagen – en Giro di Kika – 1000 kilometer door de Dolomieten in zes dagen). Maar voor wie nog nooit langer dan drie uur op een zadel heeft gezeten: geloof me, een fietsbroek met een goede zeem gaat je redden! (Wil je meer tips over zadelpijn, klik dan hier). Er zijn ook fietsbroeken met zeem te koop die er meer uitzien als een gewone broek, dat wordt door veel toerfietsers als ‘toonbaarder’ gezien dan zo’n strakke.

18. Armstukken, beenstukken & dunne handschoenen voor de ochtendkou

Ook dit zijn items die wij als wielrenners standaard in de kast hebben liggen. We hebben er zelfs meerdere varianten van… maar toen ik mijn zusje vorige week een paar gaf omdat ze net begonnen was met fietsen keek ze me in eerste instantie toch wat wazig aan. Voor wie ze niet kent dus een korte uitleg: armstukken en beenstukken zijn losse mouwen en pijpen met een elastiekrandje aan de bovenkant. Je trekt ze onder je korte broek en shirt aan, zodat je benen en armen geheel bedekt zijn. Je kunt ze in de loop van de dag – als het warmer wordt – makkelijk uittrekken, waardoor je je kleding dus op een simpele manier aan kunt passen aan de temperatuur. Armstukken kun je zelfs al fietsend uittrekken!

19. Overschoenen & regenbroek

Roosmarijns favoriet: Gore-Tex. (Overschoenen Gore Bike Wear en overbroek Berghaus).

20. Goedkope platte slippers voor in de kerken

Niets zo ongemakkelijk als een kerk vol mensen die naar jou kijken omdat jij de stilte verstoort met het getik van je schoenplaatjes…

21. Last but not least: stempelkaart

De echte pelgrim haalt onderweg zijn of haar stempels. Als je vooraf lid wordt van www.santiago.nl krijg je deze thuisgestuurd en kun je je bij terugkomst laten bijschrijven in het register van alle mensen die ooit de pelgrimage naar Santiago de Compostella hebben ondernomen.

PS Roos heeft ook een blog bijgehouden tijdens haar reis naar Santiago de Compostella. Klik hier om haar blog te lezen.