Selecteer een pagina

Voor mijn fietsreis naar Santiago de Compostella heb ik niet gekozen voor een standaard route. Voor zover die er is, want het heet dan wel dé Camino Portugues, maar ook daar kun je nog meerdere routes kiezen. Ik wilde graag de kust van Portugal zien en besloot daarom de officiële route naar Santiago de Compostela in Lissabon op te pakken. (De routes vanaf o.a. Faro & Tavira lopen door het binnenland). Tot die tijd is het dus een beetje een geknutsel met o.a. Wikiloc, Google Maps (als ik de gedownloade route die veel over de slechte (lees: veel grindpaden met kuilen) gaat zat ben) en de tips van de fietsende Nederlander die in Bordeira woont en die ik via Warm Showers leerde kennen.

Op veler verzoek deel ik vandaag mijn route. Met daarbij wel de opmerking dat hier nog van alles aan kan veranderen. Zo fietste ik gisteren naar Lagos i.p.v. Portimão, omdat Lagos zoveel mooier bleek te zijn. En eenmaal aangekomen in Lagos besloot ik een extra nachtje te blijven om een beetje bij te werken en nog extra te genieten van deze prachtige stad. (Voor plaatjes, zie Instagram!) En het kan zomaar eens zijn dat ik dan donderdag in één ruk doorfiets naar Bordeira, in plaats van te overnachten in Sagres. (Al hoor ik net weer dat Sagres magisch is – keuzes, keuzes, keuzes ;-)). Ik verwacht in de eerste of tweede week terug te vliegen, maar het ticket is nog niet geboekt. Als ik er dan iets langer over doe, dan is het ook goed. Living life one day at a time.

Maar goed, genoeg gekletst. Tijd voor de route!

Fietsen in PortugalDag 1: Faro – Albufeira (via Quarteira, Vilamoura en Olhos de Agua) – 56 km
Dag 2: Albufeira – Lagos (via Lagoa & Portimão) – 62 km
Dag 3: Rust/werkdag (Lagos)
Dag 4: Lagos – Sagres (zonder bagage naar Cabo de São Vicente en terug naar Sagres) – 46 km

Fietsen PortugalDag 5: Sagres – Arrifana (via Bordeira & Aljezur) – 42,6 km
Dag 6: Arrifana – Porto das Barcas – 46 km
Dag 7: Porto das Barcas – Sines – 55 km
Dag 8: Rust/werkdag
Dag 9: Sines – Setubal – 75 km
Dag 10: Setubal – Lissabon – 40 km
Dag 11: Rustdag

Camino PortuguesDag 12: Lissabon – Vila Franca de Xira – 31 km
Dag 13: Vila Franca de Xira – Santarém – 50 km
Dag 14: Santarém – Tomar – 50 km
Dag 15: Tomar – Condeixa – 66 km (deze nacht overnacht ik bij de Nederlandse Marije van Passeite)
Dag 16: Condeixa – Mealhada – 37 km
Dag 17: Mealhada – Albergaria-a-Velha – 38 km
Dag 18: Albergaria-a-Velha – Lourosa – 39 km
Dag 19: Lourosa – Porto – 25 km
Dag 20: Rustdag
Dag 21: Porto – Esposende (via Barcelos) – 63 km (deze nacht overnacht ik bij de Nederlandse Evaline van Pinhal da Foz)
Dag 22: Esponsende – Rubiães (via Barcelos) – 62 km
Dag 23: Rubiães – Redondela – 57 km
Dag 24: Redondela – Caldas de Reis – 42 km
Dag 25: Caldas de Reis – Santiago de Compostela – 38 km

Zoals je ziet zijn sommige afstanden tegen het einde van mijn reis wat korter. Dit heb ik bewust gedaan om wat flexibiliteit in te bouwen. Als ik dan besluit vaker een rustdag te nemen, dan kan ik op die dagen gewoon wat verder fietsen. Op de Pelgrimsroute is er in elk groot dorp wel een pelgrimsherberg, waar ik voor 5 euro kan overnachten. En ik heb altijd nog mijn tent. (Zojuist vertelde de receptioniste van het hostel waar ik nu verblijf dat pelgrims zelfs gratis in brandweerkazernes mogen overnachten – en zo leer ik elke dag weer iets bij wat mijn reis nog mooier maakt).