Selecteer een pagina

Jaaaa, hij is van mijn bucket list hoor! Of moet ik zeggen ‘bike it list’… Sinds ik vorig jaar december per ongeluk door de Kroondomeinen fietste op mijn racefiets – en daar allemaal mountainbikers zag – wilde ik er ook heen. Ik woon nota bene om de hoek én ik heb sinds een tijdje een fantastische mountainbike in de schuur staan. What took me so long? Geen idee, maar toen ik vorige week een Instagram post zag van iemand die met haar mountainbike naar de Kroondomeinen was geweest wist ik dat het tijd was. De Kroondomeinen gingen afgelopen zondag namelijk weer dicht voor drie maanden, dus het was nu of nooit!  Hoewel jij nog even moet wachten tot jij dezelfde rit kunt maken, vertel ik je graag hoe het was. Wedden dat deze mountainbike route daarna ook op jouw bucket list komt te staan?! 

Kroondomeinen route mountainbike

 

De Kroondomeinen

Misschien denk je nu ‘Kroondomeinen? Nooit van gehoord?’. Zelf hoorde ik namelijk ook pas over dit gebied toen ik weer op de Veluwe ging wonen. Ik heb het hierboven over een mountainbike route, maar eigenlijk is het dus een gebied. Er is géén uitgepijlde route, maar er zijn voldoende tracks van anderen te downloaden. (Later meer over de route die wij reden). Het gebied – of nog beter: het landgoed – ligt dus op het Veluwe. Het bevindt zich tussen Apeldoorn, Gortel, Vierhouten, Elspeet en Uddel. Ik zeg wel eens dat het de achtertuin van Paleis het Loo is, want het landgoed is privébezit van de koning. En dat is gelijk ook de reden van de sluiting tussen 15 september en 25 december. Dan gaat onze Willem namelijk jagen in het gebied, o.a. met zijn internationale vrinden. En dat schijnt weer heel goed voor de internationale betrekkingen te zijn…

 

Mountainbike route

Zoals ik hierboven al beschreef is er dus geen uitgepijlde mountainbike route in de Kroondomeinen. Maar gelukkig is het gebied erg goed te verkennen met een mountainbike route op je gps apparaat. De meeste paden zijn er lang en breed, zodat je niet snel een afslag mist. Zelf zocht ik een route via Wikiloc. Door in te zoomen op het gebied en te filteren op ‘mountainbike’ en ‘lus’ krijg je geschikte routes te zien. Ik koos voor de meest slingerende route met lekker wat hoogtemeters en de mogelijkheid om het kleine lusje aan het eind over te slaan. Via Wikiloc kun je gemakkelijk routes downloaden in het bestandstype van jouw gps apparaat (.gpx in mijn geval, voor mijn Garmin 810). In principe kun je de route vervolgens overal waar hij dichtbij een parkeerplaats komt oppikken, maar wij kozen voor hetzelfde beginpunt als degene die deze route op Wikiloc plaatste. Dit was voor ons niet het meest dichtbij, maar we begonnen onze dag wel boven op de Aardhuisweg (in Uddel – ook een superklimmetje op de racefiets) en daar is het echt prachtig. Benieuwd naar de uiteindelijke route? Check dan mijn rit op Strava. 

Route Kroondomeinen Mountainbike 

Verliefd op de Kroondomeinen

En nu ben ik dus verliefd op de Kroondomeinen. Ondanks dat het eigenlijk niet mag heb ik allemaal filmpjes en foto’s gemaakt. Dit moet ik wel delen! We zaten al vóór 09.00 uur op de fiets. De zon scheen echt prachtig door de bomen heen en de mist trok nog op van de glooiende paarse vlakte waar we aan het begin langs fietsten. Hoewel het alweer wat laat was om de heide volledig in bloei te zien, waren er zeker wat meer het bos in nog veel knalpaarse bloemetjes te zien langs de paden. En de geur van de bloeiende heide was zeker nog niet vervaagd. Heerlijk!

Mountainbike kroondomeinen

De route bestond uit glooiende, brede paden. Waar deze paden bij ons in de buurt al snel vervelen omdat ze vlak en kaarsrecht zijn, was dit echt genieten. De paden slingerden door het gebied en ging op en af. We kregen flink was klimwerk voor onze kiezen, maar het was slechts twee keer echt steil. En what goes up, must come down. Eenmaal boven zoefden we weer comfortabel naar beneden over de zand- en grindpaden. Ik weet nog dat ik tegen mijn zusje zei ‘Het is hier net Portugal, zo mooi’. Waarop zij zei ‘Ja, maar dan wel een stuk kouder’. We zagen dennenbomen, vennetjes, heidevelden, en… we speurden de bossen af of we misschien nog wat wild zouden kunnen spotten. Onderweg zagen we meerdere mensen met verrekijkers en volgens mijn zusje rook het op sommige plekken naar hert. Maar verder dan een langzaam tikkende specht kwamen we niet. Maar zelfs dat vond ik echt een cadeautje om te zien.

Cube dames mountainbikeLiv Mountainbike

 

Ook op jouw mountainbike door de Kroondomeinen?

Dan moet je dus helaas nog even wachten… Ja sorry, ik had eerder naar de Kroondomeinen moeten gaan en dit blog moeten schrijven. Maar sommige dingen zijn nóg leuker als je er even op moet wachten. Daarover gesproken…. zou Willem gisteren ook zo vroeg op zijn gestaan om naar ‘zijn’ Kroondomeinen te gaan. Als ‘ie slim is dan ruilt hij zijn jachtgeweer in voor een mountainbike, want dat is pas echt leuk!