Het is alweer een week geleden dat ik de Eper Bossentocht fietste. Met oud & nieuw en nog een toffe toertocht tussendoor was de afgelopen week een hectisch weekje. Toch wil ik je nog even laten weten wat ik vond van die Eper Bossentocht. Hoewel er steeds meer vrouwen aan de start staan, merk ik dat er toch ook nog veel fietschicks zijn die het maar spannend vinden, zo’n toertocht op de mountainbike. En laat die Eper Bossentocht echt de perfecte toertocht zijn voor hen! Ik vertel je waarom.

Niet té druk

De Eper Bossentocht vond dit jaar plaats op de vrijdag tussen kerst en oud & nieuw. Ideaal, want dan is niet tout mountainbikend Nederland vrij. (Toch waren er volgens een bericht op de website van TC Veluwe meer dan 1.000 deelnemers, maar dit heb je dus absoluut niet door). Bij de start was het gezellig druk, maar niet té druk. (Dat was wel even anders toen ik een paar dagen later in Wezep aan kwam voor de Oudejaars Veldtocht). Wat hierbij zeker ook hielp, is dat er een ruime starttijd was. Je kon namelijk tussen 09.00 uur en 11.00 uur starten. Perfect, want de snelle jongens starten graag vroeg, dat bleek ook nu weer. Wij startten na 10.00 uur en hadden het heerlijk rustig op het parcours. Wel bestond de route uit verschillende lusjes, waardoor de mountainbikers die een langere afstand deden (en vaak ook sneller fietsten) halverwege weer op ‘onze’ route van 35 kilometer terecht. Toch vond ik het enorm mee vallen hoeveel we werden ingehaald. (In tegenstelling tot de tocht in Wezep, waar je tussen 09.00 en 10.00 uur kon starten en door hele treintjes met snellere mountainbikers werd ingehaald, terwijl er voor je soms ook file werd gereden).  

Niet té technisch

In de beschrijving van de Eper Bossentocht stond dat de tocht zowel voor beginners als gevorderde mountainbikers geschikt is. Daar ben ik het absoluut mee eens, mits je als gevorderde mountainbiker van snelheid maken houdt. (Ik houd zelf namelijk wel meer van een beetje uitdaging op technisch vlak). Waar ik op de single tracks bij mij in de buurt moeite moet doen voor een gemiddelde van 15 km/uur, haalde ik tijdens de Eper Bossentocht met gemak een gemiddelde snelheid van 19 km/uur. Natuurlijk waren er uitstekende boomwortels en zat er een klein klimmetje in, maar over het algemeen was het niet té technisch en kon je lekker doorrijden. Wil je dus een keer voor het eerst een toertocht uitproberen, dan is dit jouw tocht! (En ik heb me laten vertellen dat dezelfde tocht meerdere keren per jaar wordt georganiseerd).  

Leuke medefietsers

Tot slot was het sfeertje gewoon goed tijdens de Eper Bossentocht. Medefietsers die in wilden halen kondigden zichzelf meestal netjes aan. (Ze hoefden dan ook niet de hele tijd mensen in te halen, zoals bij sommige andere toertochten. Ik kan me voorstellen dat je dan aan het roepen blijft dat je eraan komt). De fietsers groetten elkaar vriendelijk en moedigden elkaar aan bij het klimmetje. En bij de verzorgingspost kregen we een heerlijk warm bekertje bouillon, een banaan én een krentenbol van de vriendelijke vrijwilligers. Ik wil de organisatie van de tocht dan ook bedanken met dit blog. Ik heb een leuke ochtend gehad dankzij jullie!   Ben jij benieuwd naar de volgende Eper Bossentocht, kijk dan op de website van TC Veluwe. Ben je benieuwd hoe ik mijn allereerste toertocht op de mountainbike (in 2016) heb ervaren, klik dan hier. Zou jij wel eens zo’n toertocht willen fietsen, maar heb je nog geen mountainbike? Lees dan mijn tips bij het kopen van jouw (eerste) mountainbike.

Bekijk hier de aanbiedingen in de webshop van Chickfietst: