Een 27.5 of toch een 29 inch mountainbike? 27.5 of 29? 29 of toch… een 27.5? Nadat ik eind oktober besloot voor het eerst een eigen mountainbike te gaan kopen bleef deze vraag maar door mijn hoofd spelen. Ik kon maar níet kiezen… De ‘experts’ in mijn omgeving zeiden direct stellig dat ik met mijn 1 meter 63 een 27.5 inch mountainbike moest kiezen. Maar ik had heerlijk gefietst op de 29 inch mountainbike van Annabelle en was na mijn eerste bezoek aan de fietsenwinkel verliefd geworden op een prachtige 29 inch Bulls mountainbike. Moest ik nu echt alleen vanwege mijn lengte voor een mountainbike met 27.5 inch wielen gaan? Ik ging op onderzoek uit!

Allereerst stelde ik deze vraag in de Fietschicks Community. Ik kon wel alleen vertrouwen op het oordeel van experts die een stuk langer zijn dan ik, maar ik wilde ook wel eens weten wat de ervaring was van andere fietsende vrouwen. De meningen liepen uiteen en daarom besloot ik alle reacties in een tabel te zetten.

De 29 inch mountainbike
Uiteraard keek ik met name naar de reacties van vrouwen die ongeveer even lang zijn als ik. Zoals de reactie van Sandra (ook 1.63): “Een 29-er rolt in mijn optiek beter, hier heb je veel voordeel van op relatief rechte paden en op de weg. Daarnaast merk ik dat ik op de bergjes minder kracht heb als vrouw. Een 29-er helpt je dan beter boven komen. Ook is de wielbasis breder waardoor je wiel minder snel ‘omhoog’ komt bij het klimmen. Die bredere wielbasis zorgt ook gelijk voor een nadeel: technische korte bochtjes zijn lastiger.” Ook in de andere reacties van vrouwen met een 29 inch mountainbike viel het me op dat het gebruik van de mountainbike een belangrijke(re) reden leek te zijn dan de lengte. Bij de 29 inch mountainbike hoorde ik vaker argumenten als sneller, makkelijker over obstakels en beter klimmen. Vooral dat bijhouden van de mannen is wel een goed argument. Zouden ‘de experts’ (waar ik regelmatig samen mee fiets) me daarom een 27.5 aan hebben geraden 😉 ? Wat betreft bochten sprak één vrouw over meer grip in de bochten en één vrouw over technischer in het algemeen, maar veel anderen noemden de 29-er minder wendbaar in bochten. Tot slot viel het me op dat de meeste vrouwen met een 29 inch mountainbike toch ook langer dan 1.70 zijn.

29 inch mountainbike* Zie reacties in blog

De 27.5 inch mountainbike
Bij de vrouwen met een 27.5 inch mountainbike ging het relatief vaker over de grootte van de wielen in combinatie met hun eigen lengte. Zo vertelt Dorien: “Voor een 29-er ben ik te klein met mijn 1.63. Mijn fiets is geschikt voor weg, bos en paden.” Toch komt uiteindelijk ook de wendbaarheid van de fiets hier meerder malen naar voren. Marijke heeft vanwege die wendbaarheid na alle drie de wielmaten te hebben geprobeerd zelfs toch gekozen voor een 26 inch mountainbike. Helaas waren er aanzienlijk minder reacties van vrouwen met een 27.5. De mening van Annabelle hierin weegt voor mij wel extra zwaar mee, mede omdat zij veel wedstrijden fietst in binnen- en buitenland en nog kleiner is: “Ik vind 29 heel fijn rijden maar merk nu dat ik met het klimmen bij de marathons wel eens moeite heb met mijn voorwaartse balans. Ik kan namelijk net niet diep genoeg zitten omdat het frame klein is en de wielen groot. Ik ga me na volgend seizoen oriënteren op een nieuwe fiets en zal dan zeker een 27.5 proberen om deze reden.”

27 inch mountainbikeNog een expert
Om het verhaal compleet te maken vroeg ik tot slot nog een expert om zijn mening, Harmen Scholtalbers van de Wielrenschool. Samen met hem organiseer ik o.a. een mountainbike clinic voor Team Chickfietst en hij zal mijn nieuwe mountainbike ook gaan ‘fitten’. Harmen is fulltime bezig met fietsen en mede door zijn achtergrond in het rally rijden heeft hij een uitstekend ook voor ‘wegligging’. Harmen legt uit: “Hoe groter de wielen hoe verder ze uit elkaar moeten staan. Als de wielen verder uit elkaar staan is de zogenaamde wielbasis groter. Dit geeft een stabielere fiets, dat is fijn maar zorgt ook voor een minder wendbare fiets, en dat is vooral tussen de bomen niet zo fijn.
Als je een mountainbike vergelijkt met een racefiets moet de fiets ook korter zijn om er lekker mee te rijden. Je stuurt namelijk door op het stuur te drukken, je moet dat wel kunnen halen. Een te grote fiets zorgt ervoor dat je dat niet kunt. Kijk ook maar eens naar beelden van volwassen kerels op een crossmotor. Deze zijn heel klein en staan daar heel compact op. Op die manier stuurt de motor veel beter. Vooral met dalen (als je gewicht naar achteren moet bij het mountainbiken) moet je wel goed bij het stuur kunnen.
Dus jij mag kiezen tussen een 26-er als je heel veel in de bergen wilt rijden en veel omhoog omlaag gaat of een 27,5 voor rechtere paden in Nederland. Die 29-er is voor op de weg, maar is voor jou in het bos onhandig.”

Conclusie: wat ga ik (het meest) met de fiets doen?
De keuze voor een 27.5 of 29 inch mountainbike blijft een persoonlijke keuze, die vooral afhankelijk is van je plannen met de mountainbike. Ofwel, hoe ga je hem gebruiken. Voor mij persoonlijk geldt dat ik de mountainbike voornamelijk ga gebruiken om lekker te ‘spelen’ in het bos. Op de weg kies ik waarschijnlijk toch nog steeds voor mijn racefiets. Met mijn verleden als bmx’er – over kleine wielen gesproken – ben ik sneller geneigd een technisch parcours op te zoeken. De wendbaarheid van mijn toekomstige mountainbike is dan ook een belangrijk criterium, hoe verleidelijk het ook is om voor iets grotere (en dus snellere) wielen te kiezen. Op basis van de ervaringen hierboven denk ik dan ook dat mijn eerste mountainbike een 27.5 wordt; daarmee heb ik met mijn 1.63 toch ‘best of both worlds’.