Hadrian’s Cycleway, ik had er nog nooit van gehoord, maar ik was meteen enthousiast toen ik de verhalen en beelden van Aukje en Wendy langs zag komen. Zij hoorden toevallig over deze fietsroute toen iemand hierover begon in een fietswinkel. Één van de onderdelen van mijn missie #allesopdefiets is om op de fiets op vakantie te gaan. Natuurlijk heb ik het dan vooral over fietsen door Portugal, maar de Hadrian’s Cycleway is ook echt perfect voor een weekendje weg. Ik heb nu al zin in deze weekendtrip op de fiets!

 

Hadrians Cycleway: de route

Misschien heb je wel eens van Hadrian’s Wall (of de Muur van Hadrianus) gehoord. Dit is een eeuwenoude muur – hij staat al bijna 1900 jaar – van 117 kilometer lang. De muur was bedoeld als versterking van de grenslinie van het rijk van keizer Hadrianus. Deze muur van zo’n 2 tot 3 meter breed is gebouwd van oost naar west Engeland en vormt de basis van de Hadrian’s Cycleway. De route loopt van Ravenglas aan de Ierse Zee tot Tynemouth aan de Noordzee. Het eerste deel van de route gaat omhoog richting Carlisle, daarna volgt het stuk langs Hadrian’s Wall. De route is in totaal 280 kilometer lang. Aukje en Wendy hebben helaas geen goed gpx-bestand kunnen vinden, maar de route was zeer goed te volgen aan de hand van de borden met ‘Hadrian’s Cycleway’.

 

Fietsvakantie Engeland

 

Nu kun je natuurlijk 280 kilometer heen en terug fietsen, maar er zijn maar weinig fietsers die daar gelukkig van worden. Bij het fietsen van de Hadrian’s Cycleway is het gebruikelijk dat je een deel van de route – heen of terug – met de trein doet. De meeste fietsers beginnen in het westen, omdat je dan vaker wind mee hebt. Het moet wel leuk blijven ;-). Dit betekent dat je – als je vanuit Nederland met de boot aankomt in Tynemouth – eerst de trein neemt naar het uiterste puntje van de route. Je kunt bijna overal langs route op de trein stappen (m.u.v. tussen Carlisle & Maryport), dus als je de 280 kilometer niet haalt in je weekendtrip, is dat ook nog een optie. Er is slechts één overstap onderweg, in Carlisle. Het is in totaal maximaal 4 uur met de trein van Ravenglass naar Newcastle. I.v.m. de beschikbare tijd reisden Aukje en Wendy van Maryport terug naar Newcastle. Aukje: “Wij hadden relatief veel overstaptijd in Carlisle, want de eerste trein had 20-30 minuten vertraging. Hierdoor deden wij zo’n 3 uur over de terugreis met de trein.”

Engeland Fietsvakantie

 

Hadrians Cycleway: overnachten

Deze mini fietsvakantie was één van de eerste bikepacking trips van Aukje en Wendy. Zij reisden dan ook op hun racefiets, die ze al jaren hebben en ook gebruiken voor echte ‘wieler toertochten’ e.d. Voor hun bagage waren de meiden aangewezen op een grote fietszadeltas, een kleinere frametas (die wordt bevestigd aan de bovenbuis, net voor het stuur) en een rugzak. Ze hebben er dan ook voor gekozen om te overnachten in een jeugdherberg en een hotel. Het hotel onderweg hadden ze van tevoren bewust niet geregeld, omdat ze niet van tevoren hadden bepaald hoeveel kilometer ze per dag af zouden leggen. Wendy: “Het blijft lastig inschatten hoeveel kilometer je zal maken. De beklimmingen in Engeland zijn vrij steil, ook al noemen ze het de vlakste route. Als de weg stijgt, dan gaat het meteen ook boven de 10%. We kozen er daarom voor om ons hotel ter plekke te regelen.”

Hadrians Cycleway overnachten

 

Hadrians Cycleway: kosten

Boot:
Prijs inclusief 2x diner en 1x ontbijt: € 307,70 (€ 153,85 p.p.).
Reiskosten zonder diner & ontbijt: € 208,- (€ 104,- p.p.).

Tip: boek de boot op tijd i.v.m. oplopende prijzen (Aukje en Wendy boekten in juli voor september, de boot zat helemaal vol op de heenreis.

Hostel:
Locatie: Once Brewed (ja, zo heet het ‘dorp’ echt)
Prijs voor twee personen inclusief ontbijt: € 63,10
Diner: twee pizza’s + twee flesjes drinken voor € 20,-
Overig: dit hostel heeft een schuur voor je fiets

Hotel:
Locatie: Silloth (aan de andere kust)
Prijs voor twee personen inclusief ontbijt: € 113,94
Diner: grote steak, friet, groenten en een halve liter Guinness per persoon (dat hoort wel echt bij deze fietstrip 😉 ) voor € 27,50 per persoon

Trein: 23 euro per persoon

Tip: Neem voldoende eten mee, je komt onderweg niet veel tegen. Wendy en Aukje hadden tabletten om sportdrank mee te maken in hun bidon, wat reepjes en gelletjes en wat chocola meegenomen.

Hadrians Cycleway Bike

 

Meer informatie

* Klik hier om deel 1 van de route te bekijken op het Strava-Account van Aukje
* Klik hier om deel 2 van de route te bekijken op het Strava-Account van Wendy.
* Klik hier voor de volledige reisbeschrijving van Aukje en Wendy op hun Facebookpagina ‘Sporten met Aukje & Wendy: Don’t Stop me Now”.

 

Lees ook

 

Liever een fietstripje dichterbij huis? Check dan de Oeverlandroute: 385 km van Kanne naar Schoorl.

Volg al mijn avonturen op de fiets in Portugal via deze link.

Fietsen aan de andere kant van de wereld? Lees hier de ervaringen van Kim & Michiel in Californië.