De afgelopen week kreeg ik een mailtje van Kim over mijn fietsvakantie door Portugal. Komende zomer gaat zij namelijk zelf voor het eerst drie weken met de (race)fiets op vakantie. Ze wilde graag weten welke spullen ik mee had en waarom. Vandaag beantwoord ik haar vragen in dit blog!

Voor welke fietstassen heb jij gekozen voor je fietsvakantie en waarom?

Als ik aan reizen op de fiets denk, dan denk ik eigenlijk gelijk aan het merk Ortlieb. Dat was al zo lang voordat ik zelf voor het eerst op fietsvakantie ging. Ze zien er gewoon zo robuust en waterdicht uit. En dat zijn ze ook! Ik heb de tassen zelfs als ‘wasmachine’ gebruikt. (Klik hier voor een filmpje hiervan). Dan nam ik een lege tas mee onder de douche, liet hem vollopen met water en deed er wat zeep en mijn kleren bij in. Ondertussen waste ik mezelf en na afloop spoelde ik weer alles af. Hoewel ik uiteindelijk ook voornamelijk in hostels verbleef, had ik niet altijd een hele was verzameld. Met maar twee wielershirtjes wilde ik wel elke dag een klein wasje doen. En in zo’n tas gaat dat net wat fijner dan in een ondiepe wasbak! Ook de rackpack van Ortlieb vond ik erg fijn – het is nu nóg mijn favoriete weekendtas – om bijvoorbeeld mijn laptop en andere waardevolle spullen in te doen. Zo kon ik deze gemakkelijk met me meenemen tijdens een stop.

Waar liet jij je drinken?

Het meenemen van voldoende vocht op de fiets was voor mij één van de grootste hoofdbrekers van tevoren. Het frame van mijn mountainbike is zo klein, dat er maar één bidon past op de gebruikelijke plek. Ik heb gekeken naar een systeem om bidons aan je tassen te hangen, maar ik las hier veel minder positieve reviews over. Een bidon aan de onderkant van mijn frame of stuur zag ik ook niet echt zitten i.v.m. de wendbaarheid. Uiteindelijk kwam de oplossing pas toen ik al in Faro was. Ik besloot daar een yogamatje (van nog geen 5 euro) te kopen bij Decathlon, welke ik op mijn achterdrager onder de rackpack zou doen. Daardoor was er aan de zijkanten precies nog plek voor twee grote bidons of waterflessen. Ik klemde deze flessen dus tussen mijn zijtassen en de yogamat. Door de druk van de rackpack bovenop bleven ze daar bijna altijd zitten. Alleen in Porto – ik was toen al drie weken onderweg – raakte ik op een gegeven moment één bidon kwijt. Soms hoeft de oplossing dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Welke items vond je echt onmisbaar?

Tijdens mijn fietsvakantie door Portugal voelde ik me af en toe net MacGyver; “a secret agent armed with almost infinite scientific resourcefulness”. Je vindt vanzelf oplossingen voor de gadgets die je niet bij je hebt. Zo bleek ik op de laatste dag mijn bandenlichters te zijn vergeten. Gelukkig had ik nog wel een lange inbussleutel, en daar kreeg ik mijn buitenband er ook af. Toch zijn er wel wat dingen die mijn leven een stuk makkelijker hebben gemaakt op de fiets. Vooral de powerbank – die ook op te laden zou zijn via de zon, maar dat in de praktijk niet heel goed bleek te doen – was erg fijn! Op het gebied van elektronica waren daarnaast vooral mijn telefoon en laptop heel handig. (Vergeet je pin- en puk code vooral ook niet…). Op mijn telefoon had ik de app maps.me, voor navigeren zonder internet (en als de door mij via Strava gemaakte route toch niet helemaal handig bleek). Ook de hostelworld app was fijn voor het uitzoeken van accommodaties, al stapte ik halverwege toch steeds meer over op Booking.com, omdat je vaak geen aanbetaling hoefde te doen. Tot slot had ik een fietspomp met bar-meter, de Topeak Turbo Morph Minipomp. Laat je echter niet misleiden door het woord ‘mini’, want hij is nog altijd twee keer zo groot als het pompje op je racefiets. Maar hij paste prima in mijn rackpack en met zoveel kilo’s aan bagage is het fijn om zeker te weten dat je bandenspanning ok is.

En wat had je juist echt níet nodig?

Ehhhh… mijn hele kampeeruitrusting 😉 ! Uiteindelijk heb ik op de eerste nachten met Kelian – met z’n tweeën is het echt wel goedkoper – slechts één keer gekampeerd. De hostels in Portugal bevielen me goed en kosten slechts zo’n 15 euro per nacht, vaak inclusief ontbijt. Maar goed, jij gaat überhaupt niet kamperen in Servië. In de eerste week was Kelian nog met me mee en ik heb hem na de eerste dagen mijn arm- en beenstukken me terug gegeven. Het was echt warm genoeg in Portugal. Mijn fluoriscerende windstopper heb ik wel mee genomen (want: zichtbaarheid), maar ook deze heb ik uiteindelijk amper aan gehad i.v.m. de temperatuur. Oh, en ik had drie grote kaarten van Portugal bij me, voor het geval de techniek me in de steek zou laten. Maar die heb ik dus echt nooit gebruikt…

Kim’s Fietsvakantie

Kim gaat dus komende zomer samen met haar vriend fietsen in Servië. In totaal gaan ze drie weken fietsen vanuit Novi Sad, waar ze hun auto drie weken lang kunnen laten staan. Vanuit daar gaan ze o.a. het nationale park Fruska Gora ontdekken. Kim en haar vriend Michiel gaan tijdens deze reis niet kamperen. Ben je nieuwsgierig naar hun belevenissen, check dan het reisblog dan Kim en Michiel bijhouden over hun reis.

Heb jij ook een vraag over mijn fietsreis of ga je binnenkort zelf op fietsreis en vind je het leuk om daarover te vertellen op Chickfietst.nl, stuur me dan een mailtje via kim@chickfietst.nl.