Fietsen in Californië: Hit the Road!

Een paar weken geleden introduceerde ik Michiel en Kim op Chickfietst.nl. Zij bereidden zich voor op een fantastische fietsreis door Californië. Inmiddels is het zover en zijn ze al fietsend Californië aan het ontdekken. Gisteren stuurde Kim me een update vanuit Amerika en ik kan niet wachten op dit heerlijke reisverhaal weer met jullie te delen:

Californië fietsen“Op het vliegveld van San Francisco worden we opgehaald door Coen en Heidi, een Nederlands stel dat jaren geleden naar Amerika is vertrokken en nooit meer is weggegaan. Vanwege onze grote fietskoffers komen ze met twee auto’s, wat een luxe om niet moeilijk te hoeven doen met koffers! Het is hier 9 uur vroeger dan in Nederland en daarom drinken we bij Coen en Heidi eerst een goede bak koffie voordat we onze fietsen in elkaar zetten en richting de stad fietsen. We blijven twee dagen in San Francisco, fietsen over de Golden Gate brug en krijgen meerdere waarschuwingen over Highway 1. Niks ‘amazing’ of ‘awesome’, maar zure gezichten en ‘be safe’. Ik begin me toch een beetje zorgen te maken, was het echt wel zo’n goed idee of is er een reden dat er zo weinig wordt gefietst hier?

Fietsen langs de Highway 1

Zodra we aan onze tocht langs de Highway 1 beginnen, snap ik het. Je fietst hier in principe op een pad dat in Nederland wordt beschouwd als de vluchtstrook. Je fietst dus letterlijk naast de auto’s op de highway, die zo’n 80-100 km per uur rijden. Een goed achterlicht (we hebben hier een nieuwe, fellere gekocht) en spiegeltje zijn geen overbodige luxe. Hoewel overal staat aangegeven waar je mag fietsen en er zelfs grote borden staan met ‘share the road’ en ‘caution, cyclists on the road’, komen we sporadisch andere fietsers tegen.

Van San Francisco naar LA

Fietsreis CaliforniëMet een beetje lef kan je hier als fietser echter prima deelnemen aan het verkeer. Stiekem vinden we het ook wel gaaf om tussen de auto’s en langs de highway te fietsen! We hebben een aantal lange stukken afgelegd van San Francisco naar LA via Half Moon Bay, Santa Cruz, Monterey, Santa Barbara en Oxnard. Omdat de Highway 1 door een landverschuiving is ingestort, is een groot deel tussen Monterey en Santa Barbara afgesloten. We hebben helaas geen tijd om eromheen te fietsen en daarom hebben we voor dat deel een auto gehuurd. Jammer, maar het kwam ook wel goed uit. Ten eerste omdat ik ontzettende spierpijn en zadelpijn had en door de lange afstanden bijna mijn motivatie verloor. Ten tweede omdat door de landverschuiving het mooiste maar ook gevaarlijkste deel van Highway 1 vrijwel is afgesloten voor auto’s, maar via een local bypass trail wel toegankelijk is voor wandelaars. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt door met onze fiets omhoog te klauteren en te genieten van een bijna autoloos stukje Highway 1! Als afsluiter hebben we gegeten bij Nepenthe, een restaurant met prachtig uitzicht over de kust, waar je normaal gesproken 1.5 uur moet wachten voor een tafeltje. Door de landverschuiving is er bijna niemand en kunnen we direct plaatsnemen aan het beste tafeltje. Wat een onvergetelijke ervaring.

Je beleeft het pas echt op de fiets

Tijdens het auto rijden beseffen we dat je op de fiets echt een andere beleving hebt. In de auto vallen we allebei bijna in slaap, terwijl we op de fiets steeds gefocust zijn op de weg en de omgeving. Zo komen we op minder toeristische plekjes en kunnen we makkelijker wildlife spotten. We hebben zelfs dolfijnen gezien en in al ons enthousiasme de fietsen aan de kant gezet en het strand op gerend om ze te volgen! Doordat we zoveel mee maken lijkt de vakantie veel langer te duren!

Leven uit fietstassen

Share the roadLeven uit twee kleine fietstassen is alles meegevallen! Alles wat we hebben meegenomen gebruiken we, het enige wat ik soms mis zijn slippers. Michiel heeft onderweg nog een lange broek gekocht, het kan hier toch wel koud zijn ’s avonds. We hebben nog wel wat sportvoeding over, omdat we altijd wel iets te eten kunnen vinden en deze noodvoeding dus niet nodig hebben. Ons slot hebben we wellicht niet nodig, maar voor ons gevoel van veiligheid is het wel prettig. Elke dag wassen we onze fietskleding met de hand en vervolgens kiezen we of we een korte of lange broek aan doen en wel of geen trui. Heerlijk dat dat de enige keuzes zijn die je hoeft te maken. Alle motels hebben badschuim en shampoo dus het is goed geweest dat we dat niet hebben meegenomen. De volgende ochtend pakken we onze weinige bagage weer in, zetten de tassen op de fiets en ‘off we go’!

Van dag tot dag

We besluiten dag voor dag wat onze volgende bestemming wordt. Hierdoor kunnen we op leuke plekken een dag extra blijven en per dag kijken hoeveel kilometer we willen fietsen (tussen 60 en 100 km). Dat hier weinig wordt gefietst merk je direct als bij aankomst in een motel wordt gevraagd om je nummerplaat en ze enorm verbaasd zijn dat je geen auto bij je hebt. We hebben ook echt geen auto nodig, ’s avonds pakken we de fiets of als we daar even geen zin in hebben, gaan we lopend of bestellen een taxi via Uber.

Verder per camper

Des te dichter we bij LA komen, des te mooier het weer en het uitzicht wordt. Hier komen we ook steeds meer fietsers tegen en zelfs een aantal triatlon wedstrijden. Omdat we geen tijd hebben om helemaal terug te fietsen naar San Francisco en ook de camper ervaring mee willen maken gaan we vanaf morgen verder per camper. Hoewel het jammer is dat we niet alles meer op de fiets kunnen doen gaan ze natuurlijk wel mee zodat we vanaf de campground de omgeving kunnen verkennen!”

Ben je benieuwd naar de ervaringen van Kim & Michiel? Ze houden een blog bij (www.fietsvakantie.reislogger.nl) en plaatsen regelmatig wat op instagram: @kimmie_breef