Fietschick van de Week: Jeannette!

Toen Fietschick Jeannette me vertelde dat ze ook alleen op fietsreis ging, was ik gelijk enthousiast. Ik vind het super om te zien wat een avontuur zo’n fiets kan brengen en vind het dan ook geweldig om met anderen mee te leven. Al snel besloot ik dat ik Jeannette zou verrassen door haar kort voor vertrek uit te roepen als Fietschick van de Week. Alleen… was ze me voor! Ze reageerde namelijk op mijn oproepje of er nog dames zijn die hun fietsavonturen ook op Chickfietst.nl willen delen. Ik vroeg haar of ze meer kon vertellen over haar voorbereidingen op de reis en daarop stuurde ze me haar bijzondere verhaal, dat je hieronder kunt lezen. Ik moedigde haar daarnaast aan om haar avonturen ook zoveel mogelijk dagelijks te delen. Ik deed dit zelf tijdens mijn fietsreis door Portugal via Instagram en het direct kunnen delen van mijn belevenissen heeft me echt extra veel plezier gegeven onderweg. En nu is het dan bijna zover. Over minder dan een week vertrekt Jeannette al! Mocht je haar na het lezen van onderstaand verhaal willen volgen, check dan haar blog op ‘Waar ben jij nu?’: www.gogirl.waarbenjij.nu.

Alleen op fietsvakantie: hoe bereid ik me voor?

“Kim plaatste een aantal dagen geleden een oproepje aan mensen die op fietsvakantie gaan om daarover wat te schrijven voor Chickfietst. Nu ga ik volgende week beginnen aan een fietstocht van Barcelona naar Amsterdam en het leek mij leuk om jullie daar af en toe wat over mee te laten lezen. Vandaag het eerste stukje over hoe het plan is ontstaat en de voorbereidingen.

‘I need a break’

Vorig jaar november had ik een jaargesprek op mijn werk. Tijdens dit gesprek werd het me duidelijk dat ik er echt even tussenuit wilde. Na zes jaar was het tijd voor een periode van niet werken. In overleg met mijn leidinggevende besproken dat ik gebruik zou gaan maken van mijn opgespaarde PBL-uren, 2 weken vakantiedagen en aangevuld met onbetaald verlof waardoor ik van 12 juni tot 10 september een ‘summerbreak’ zou nemen. De reacties vanuit mij omgeving waren gelijk ‘Oh, dan ga je zeker weer op reis’. Maar eigenlijk was dat niet mijn plan, ik wilde gewoon drie maanden niets moeten.

Toch op fietsreis

Maar gaandeweg ging het toch weer kriebelen. Ik las een boek van een stel dat op de fiets naar Griekenland ging en ik bracht redelijk wat tijd door op het internet met lezen van reisverslagen tijdens een hardnekkige voorhoofdsholte ontsteking die me aan huis gekluisterd hield. Daarnaast maakte mijn vriend Eric opmerkingen dat hij niet snapte waarom ik niet ging nu ik de kans had. Er was eigenlijk maar één ding wat mij tegen hield, het feit dat ik niet alleen Eric achter zou laten maar ook onze 16 jarige dochter. Na veel praten, denken en piekeren hierover kwam ik er niet uit en bleef het plan een beetje hangen. Totdat Eric zei ‘Als je zit te wachten op toestemming van onze dochter dan kan je lang wachten hoor!!! Zij gaat je echt geen toestemming geven.‘ En daarmee sloeg hij dus de spijker op zijn kop! Na deze opmerking veranderden mijn gedachten en ging ik er serieus over nadenken. Na nog eens met zijn drieën in gesprek te zijn geweest, ging de kogel door de kerk. Ik zou in mijn eentje gaan fietsen voor een aantal weken. En nee, mijn dochter staat niet te springen dat ik er een week of vier tot vijf niet ben, maar stiekem is ze ook wel een beetje trots.

Van Barcelona naar Amsterdam

Fietsvakantie BarcelonaIk was al op de site van Onbegrensd fietsen terecht gekomen en daar sprak de route Amsterdam-Barcelona mij erg aan. Het feit dat de afstand voor mij te doen zou zijn in vier tot vijf weken en de beschreven ervaringen van andere fietsers, maakte dat mijn keuze hierop is gevallen. Alleen dat van huis weg fietsen en een bepaalde datum te hebben waarop ik dan in Barcelona zou moeten zijn om een vliegtuig terug te pakken sprak mij minder aan. Dus besloot ik om de route andersom te gaan rijden. Het vliegtuig naar Barcelona nemen en dan richting huis te gaan fietsen voelt een stuk prettiger aan tussen mijn oren.

Na dit besluit heb ik de routeboekjes besteld, een ticket geregeld voor mijzelf en mijn fiets en de plannen openbaar gemaakt. Nou dit gaf toch heel wat reacties. Van enthousiasme tot mensen die niet snapte dat ik het alleen ging doen. En sommigen gaven zelfs aan dat ik het toch eigenlijk niet kon maken om onze dochter alleen te laten… (Gelukkig blijft haar vader gewoon thuis). Naarmate ik me meer ging bezig houden met de voorbereidingen, werd ik zelf alleen maar enthousiaster.
Inpakken en….

Tassen fietsvakantieVervolgens werden de fietstassen en kampeerspullen van zolder gehaald en aan een grondige inspectie onderworpen. Het had tenslotte een aantal jaar in de opslag gelegen. Na fietsvakanties in Nieuw Zeeland, Amerika, Portugal, Frankrijk en heel wat tripjes in Nederland bleek dat onze dochter niet over onze fietsgenen te beschikken en ondernamen we een ander soort vakanties de afgelopen jaren.

De fietstassen bleken na zo’n 23 jaar toch niet helemaal meer in orde te zijn, maar ik vond de oude  tassen erg fijn omdat ze allerlei vakjes hebben en kan niet wennen aan de nieuwere tassen die we hebben. Gelukkig leverde een avondje speuren op marktplaats alsnog de door mij zo gewaardeerde tassen op met bijpassende voortassen op voor een zeer schappelijk prijsje in een zeer goede staat. Als training heb ik de tassen ook gelijk maar op de fiets gehaald, zo’n 120 kilometer heen en weer.

Paklijst fietsvakantieDe boekjes kwamen binnen en de GPS- bestanden zijn van de site af te downloaden, maar daar ben ik dus niet zo handig in. Daarom heb ik een vriend gevraagd of hij er eens naar wilde kijken. Hij heeft de bestanden voor mij omgedraaid – ik fiets immers in omgekeerde richting – en vorige week kreeg ik deze netjes aangeleverd. Aan mij de schone taak om ze nog even over te zetten op mijn Teasi. Dat kostte me een zondagochtendje, maar ze staan erop! Verder heb ik deze week eens een overzicht gemaakt van wat ik allemaal nodig heb onderweg en dan merk je dat er toch wel een nadeeltje zit aan dat alleen fietsen: je kunt de spullen zoals de tent, kookspullen, etc niet verdelen. Dus van alle spullen die klaar lagen heb ik ongeveer de helft maar weer terug gedaan in de kast. Vanmorgen heb ik alles eens in de tassen gedaan en aan mijn fiets gehangen en een rondje gemaakt. En ja, het is best een gewicht maar als die fiets rolt, dan rolt ie en ik heb de tijd en hoef echt geen 100 kilometer per dag te fietsen, het is tenslotte wel een fietsVAKANTIE.

Schiphol

Inmiddels heb ik mijn zwager die in het geweldige bezit is van een busje gevraagd om mijn fiets in de doos naar Schiphol te brengen. Hier zal ik hem de dag voor vertrek in het bagagedepot stallen zodat hij niet tijdens zijn werktijden voor mij heen en weer moet rijden. De reden dat ik de fiets thuis al in de doos doe is dat wij ook altijd al een gedeelte van onze bagage in de doos erbij stoppen. Dus de tassen hangen aan de fiets, tent zit achterop en er hangt van alles aan het frame. Scheelt behoorlijk in het gewicht van de in te checken bagage.

Klaar voor vertrek

En nu zijn alle voorbereidingen dan gedaan en is het wachten tot ik op 12 juli zal ik op het vliegtuig stappen. Vind je het leuk om mij af en toe te volgen dan kan dit via www.gogirl.waarbenjij.nu

Ik zal proberen om daar regelmatig een stukje te plaatsen over hoe het mij vergaat.

 

Iedereen een hele fijne zomer met veel fietsplezier!

 

Groetjes Jeannette”