Onze fietsvakantie komt steeds dichterbij en eerlijk gezegd vind ik het nog een hele puzzel. Vorige maand zocht ik alles uit over het vinden van de juiste bagagedragers, deze maand is de bagage zelf aan de beurt. Maar zelfs mét een paklijst blijft het lastig om in te schatten hoeveel ruimte dat nu echt allemaal inneemt… Gelukkig hielp Bart van Sector2Bikes ons een heel eind op weg!

Bagagedragers

Zoals je misschien al hebt gelezen, hebben we er bewust voor gekozen om onze huidige mountainbikes mee te nemen. Omdat het onze eerste reis is op de fiets, willen we niet gelijk een nieuwe fiets aanschaffen. Daarnaast heb ik voor 2017 het goede voornemen om er zo’n 5000 kilometer mee af te leggen, waarvan een groot deel alleen. (Later meer daarover). Ik zie het dan ook niet zitten om deze afstand met zeer minimale bepakking op mijn racefiets af te leggen. Het nadeel is echter dat mijn mountainbike een verende voorvork heeft. Voor mijn achterdrager heb ik inmiddels de keuze gemaakt, namelijk de Topeak Super Tourist Bagagedrager DX Disc, een bagagedrager speciaal voor fietsen met schijfremmen. (Volgens de verpakking kan hij zelfs tot 30 kilo worden beladen). De keuze voor een voordrager heb ik echter nog niet definitief gemaakt.

Professioneel tasadvies 😉

OrtliebMijn bezoek aan Bart heeft me namelijk aan het denken gezet. Waar iedereen bijna automatisch voor twee tassen voor en twee tassen voor lijkt te gaan, heeft Bart me laten zien dat er ook nog heel veel andere opties zijn. Zijn winkel staat vol met voorbeelden van hoe je je fiets kunt bepakken. Op sommige fietstassen zie je zelfs nog de modder zitten, want Bart probeert de opties ook graag zelf uit.

Sector2Bikes staat vol met Ortlieb tassen en voor mij is het ook al een tijdje duidelijk dat ik voor deze tassen ga. Helaas kan ik niet gelijk overal het beste van kopen, maar dit tassen zijn echt wel dé basis. En je hoeft geen afwasteiltje mee te nemen, want ze zijn zo waterdicht dat je daar zelfs de afwas in kunt doen 😉 Maar welke tassen zal ik nemen….?

Mountainbike bagagedragerWat de achterkant van mijn mountainbike hoef ik niet heel lang na te denken. De voorkant is echter lastiger. Ik wil liever geen andere voorvork monteren, want als ik weer even terug ben in Nederland dan doe ik niets liever dan door de Veluwse bossen raggen. Het aantal voordragers dat op een verende voorvork past is echter beperkt. Daarnaast heeft Bart me uitgelegd dat het veel fijner fietst als je bagage aan de voorkant alleen ‘in de rijrichting’ zit, d.w.z. geen tas aan de zijkant die het gewicht naar links of rechts kunnen trekken.

Dat laatste zorgt echter ook voor beperkingen wat betreft de bagage. Om het nog wat lastiger te maken, wil ik ook mijn (15 inch) laptop meenemen op reis – ik moet onderweg wel blijven werken, want zo’n reizend leven is helaas niet gratis – en dan ook nog het liefst op een plek waar ik hem makkelijker eraf kan halen als ik even bij mijn fiets weg moet. (Al zijn sommige kampeeritems net zo duur als een laptop tegenwoordig, maar dat terzijde…).

Mijn (voorlopige) keuzes

Zoals het er nu voor staat, zal mijn bagage zich dan ook concentreren aan de achterkant van mijn fiets. Hoewel Bart me heeft aangeraden om alles bagage alvast eens bij elkaar te leggen, zijn we helaas nog lang niet compleet. Daarnaast denk ik dat we gewoon kritisch moeten zijn. Als iets niet past, dan hebben we pech. Zolang de belangrijkste dingen maar mee kunnen. Ik wil dan ook proberen zoveel mogelijk volume te creëren achterop, bijvoorbeeld door te kiezen voor een Ortlieb Backroller Pro Classic (70 liter) i.p.v. voor een Ortlieb Backroller Classic (40 liter). Dwars daar bovenop wil ik een Ortlieb Rack-Pack plaatsen (nog eens 24 liter). Dáár weer bovenop zou ik nog een tas(je) kunnen plaatsen, al ben ik dan wel bang voor ‘kieperen’ in verband met teveel gewicht achterop in vergelijking met voorop.

Ortlieb Backroller Pro ClassicOrtlieb Rackpack

Wat de voorkant betreft denk ik nu aan de Thule Pack ’n Pedal, welke je aan je vorende voorvork kunt bevestigen. (Deze kan net als de drager aan de achterkant 25 kilo dragen). Deze voordrager is uit te breiden met rekjes voor tassen aan de zijkant, maar deze laat ik vanwege bovenstaande redenering waarschijnlijk weg. Dat betekent dat ik alleen nog iets op het vlak boven mijn voorwiel kwijt kan. Het liefst zou ik daar dan ook een tas(je) met mijn laptop willen plaatsen. Ik denk dan aan een rugtasje, zodat ik het gemakkelijk mee kan nemen. Zoals bijvoorbeeld de Ligfiets Rugzak van Ortlieb, welk speciale riemen heeft om de tas snel aan je bagagedrager te bevestigen.

Ortlieb HandlebarTot slot kan ik natuurlijk nog een tas aan mijn stuur hangen. (Als bovenstaande rugzak tenminste niet te groot is, anders moet ik daar een kleinere tas voor vinden). Ik heb mijn oog laten vallen op een combinatie Ortlieb Handlebar-Pack, gecombineerd met een gewone stuurtas. Ik twijfel echter nog of dat past met al die kabels aan de voorkant en de (Ligfiets) Rugzak. Binnenkort nog maar eens met fiets en al langs Bart dus!

Zoals je ziet zijn we alweer een stuk verder gekomen in onze zoektocht. Toch zijn we er nog niet helemaal 100% uit. Mocht jij dan ook nog tips hebben, voor de bagage, of voor een ander aspect van de reis, dan horen we het graag. Dit mag in een reactie op dit bericht op Facebook, in een reactie op dit blog op mijn website of per e-mail (kim@chickfietst.nl). De komende maand ga ik op zoek naar de ideale slaapzak!