Havermout. Hoe enthousiast ik er ook over ben, sommige van jullie zullen er never nooit aan beginnen. Gezworen die drap die je als kind moest eten nooit meer te eten? Lees dan toch verder. Misschien kan ik je met één van de onderstaande recepten verleiden om het toch nog eens te proberen!

Ook ik ging niet van de één op de andere dag havermout eten. Ok, ik was al wel begonnen met Brinta, wat mijn fietsvriendjes tijdens een weekendje fietsen toch ook eens moesten proberen… en echt helemaal niks vonden. Ik eet ook hele bakken magere kwark zo op, zonder suiker, muesli of wat dan ook. Een paar jaar geleden ben ik flink afgevallen en sindsdien heb ik mezelf suiker ontwend. Ik kan je dan ook niet garanderen dat je het lekker gaat vinden, maar met deze recepten… en met de wetenschap dat het zo´n goede basis is voor een flinke fietstocht…

Havermout bevat namelijk veel ‘oplosbare vezels’. Deze vezels zwellen op in je mag en de koolhydraten worden langzaam opgenomen. Daardoor wordt de energie langzaam afgegeven en ben je langer vol. Ideaal voor duursporters als wielrenners dus! Profwielrenners zweren bij havermout. Zo eet Johnny Hoogerland ’s ochtends voor de koers maar liefst één pak havermout!

Onlangs ontdekte ik het blog van Pauline Weuring, mede-auteur van Ovhet boek De Voedselzandloper. Op haar blog vind je o.a. heerlijke recepten met havermout. De volgende drie recepten probeerde ik zelf uit en behoren inmiddels tot mijn vaste repertoire:

Havermout met gedroogde abrikozen en amandelsnippers

Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout (bijv. AH Basic – 41 cent per 500 gram)
150 ml (ongezoete soja)melk
1 handje gedroogde abrikozen – in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels amandelsnippers

Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Schenk de havermout in een kom en strooi de abrikozen en amandelsnippers erover. Roer het door elkaar en smullen maar!

img_20140514_081601

Havermout ‘appeltaartje’ uit de oven

Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
150 ml amandelmelk
1 (halve) appel (ik vond een hele appel per persoon iets te sterk)
1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout met de (soja)melk. Rasp de appel grof en voeg dit bij de havermout. Breng de havermout op smaak met de kaneel. Meng het geheel door elkaar en doe de havermout in een ovenbestendig schaaltje. Bak de havermout in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven. Serveer de appeltaart havermout warm.

img_20140510_212036

Havermout met banaan en studentenhaver

Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
150 ml (ongezoete soja)melk
1 halve banaan – in kleine plakjes
1 handje studentenhaver

Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Schenk de havermout in een kom en strooi de banaan en de studentenhaver erover. Roer het door elkaar en smullen maar!

img_20140511_100355

De originele recepten en meer van Paulines heerlijke recepten vind je op: http://uitpaulineskeuken.nl/