Morgen is het zover: ik heb een klimclinic met niemand minder dan Leontien van Moorsel! In het kader van de #wielerwens van de Eneco Tour mag ik samen met haar vanuit Remouchamps de Redoute op fietsen…slik. Stiekem weet ik – nadat ik in Limburg heb gewoond en de Tour for Life heb gefietst – best wel hoe je moet klimmen, maar het is gewoon tof om dat met Leontien te mogen doen.

Waar het bij het klimmen vaak ook op aankomt zijn twee andere – niet te leren – zaken:

1) trainen, trainen, trainen én

2) het lichaamsgewicht

Puntje nummer één lijkt me duidelijk: hoe sterker je spieren, hoe prettiger de klim verloopt. Maar met nummertje twee zie ik veel fietsers duidelijk mee worstelen. Het lijkt zo simpel. Je fietst, dus je beweegt toch meer, dus zou je toch moeten afvallen. Voor veel fietsers – denk aan de bekende man-met-bierbuik – is dit toch minder simpel dan gedacht. Immers, je zit vaak uren op de fiets en je moet dan voldoende eten om je energielevel op peil te houden. En ook na het fietsen moet je goed eten om te herstellen. Of niet? Nu weet ik bij mij wel redelijk waar de extra kilootjes vandaan komen. Ik houd gewoon teveel van lekker eten. Maar met de Giro di Kika op de planning zou een kilootje of vijf minder, minimaal, toch weer mooi meegenomen zijn. Voor de Chickfietst Foodie Friday van deze week ging op zoek naar wat tips met betrekking tot fietsen & afvallen.

Allereerst goed nieuws: de fiets is hét middel om af te vallen! Wij wisten het natuurlijk allang, maar onderzoek wijst ook keer op keer uit dat fietsen minder belastend is voor je lichaam dan bijvoorbeeld hardlopen (o.a. gebaseerd op onderzoek van de Appalachian State University, 2014). Hierdoor kun je het langer volhouden en dus meer calorieën verbranden. Waar het bij fietsers nog wel eens mis gaat is dan ook niet bij het verbranden van die calorieën, maar bij de inname van calorieën. Ze zitten ook echt overal in hè, die caloriebeestje die je kleding kleiner maken… 😉

Gelukkig geeft Lars Boom enkele goede tips op Wielertips.nl. Dé belangrijkste tip is misschien wel dat gels en energierepen over het algemeen veel te veel energie bevatten voor een gewone training. Ook energiedranken (met meer dan 10 van de 100 gram suikers) zijn niet nodig voor een training van minder dan twee uur. Volgens Lars voldoet een banaan, koekreep en een gewone (elektrolyten) dorstlesser. Of gewoon de energiedrank flink verdunnen met water. Voedingsdeskundige Yneke Vocking voegt hier aan toe dat het voldoende is om alleen water met een halve theelepel zout mee te nemen als je een uur of korter gaat fietsen. Ga je langer fietsen dan is 45 gram dorstlesser voldoende voor één grote bidon.

Als je de volgende dag niet weer hoeft presteren, dan kun je je maaltijd na de training eventueel ook uitstellen met 1,5 uur. Ook kun je afvallen door een uur voor je ontbijt, op een lege maag dus, te gaan trainen. Ik ben echter een voorstander van afvallen door het veranderen van gewoontes en dit lijkt me meer iets wat je doet om sneller af te vallen, dan iets wat je echt inbouwt voor de lange termijn. (But correct me if I’m wrong). Ik pleit dan ook gewoon voor een bakje havermout vóór of een bakje magere kwark met 25 gram eiwitten (niet meer!) direct na de training in plaats van het uitstellen van je voedingsmoment.

Via Fiets vond ik een interessant boek over wielrennen & afvallen: “Racing Weight: How to get lean for peak performance” van Matt Fitzgerald. Naast de standaardadviezen, zoals geen zoete & vette troep en niet te laat eten, vond ik de beste tip misschien nog wel doseren, ofwel niet teveel in één keer eten, maar je voedingsinname verspreiden. Zo voorkom je namelijk dat de voedingsstoffen die niet gelijk gebruikt kunnen worden, worden opgeslagen als vet. Ook mijn eigen gouden tip vond ik terug bij Matt: als je geen slechte dingen wil eten, koop ze dan ook niet! 

Tot slot maakt het toch ook uit hoe je traint. Uiteindelijk komt het daar toch altijd weer op neer: trainen, trainen, trainen. Zo leer je je lichaam bij veel training op een lagere hartslag (duurtraining) relatief meer vet te verbranden dan wanneer je alleen maar intensief traint. Spieren verbranden op de lange termijn weer meer vet, dus het is zaak om je duurtraining aan te vullen met intensievere training en/of krachttraining om spieren te kweken.

Zoals altijd vermeld ik hier weer even bij dat dit blog bestaat uit een basisadvies. Mocht je het echt goed aan willen pakken, ga dan eens langs bij een voedingsdeskundige.

Meer lezen:

Appalachian State University, 2014: http://road.cc/content/news/108719-new-study-shows-cycling-really-better-running

Tips van Lars Boom: www.wielertips.nl/voeding/afvallen-met-wielrennen/

Voedingsadvies Yneke Vocking: www.voedingsadvies.info/gezond%20leven/wielrennenmtb/page50/page50.html

Racing Weight: How to get lean for peak performance” van Matt Fitzgerald is te verkrijgen voor € 17,49 via Bol.com:  http://www.bol.com/nl/p/racing-weight/9200000005441662/