Vorig jaar april fietste ik in vijf weken van Faro (Zuid Portugal) naar Santiago de Compostella (Noord Spanje). Nog steeds heb ik moeite deze ervaring onder woorden te brengen, zo diep heeft het mijn hart geraakt. Het land Portugal, het ronddraaien van je benen, het ontdekken van nieuwe plekken en dat allemaal op eigen kracht. Gisteravond keek ik samen met Kelian naar de documentaire ‘Pedal the World’ op Netflix. Meteen begon mijn buik weer te kriebelen. En misschien nog wel mooier: dat wat ik als onbeschrijflijk heb ervaren, was nu door iemand vastgelegd in een film. Kelian begreep het ineens precies. Waarop ik natuurlijk de vraag stelde: ‘Zullen we dan volgend jaar samen door Portugal fietsen?”

 

Alleen op de fiets door Portugal

Het antwoord op deze vraag kun je natuurlijk wel raden, want anders zou ik dit blog niet schrijven 😉

Praia de Costa Nova PortugalMijn allereerste fietsreis maakte ik vorig jaar helemaal alleen. Hoewel ik het jammer vond dat Kelian niet met me mee kon fietsen, hebben we het daarna nooit meer gehad over samen reizen op de fiets. Een paar maanden later liet ik hem wel kennismaken met één van de hostels waar ik had overnacht. Heel even maakte Kelian ook mee hoe het is om de ontbijttafel te delen met Kevin uit Engeland. En om ter voorbereiding op de ‘International Food Night’ in de keuken te werken aan je vanillevla met pepernoten, terwijl Hein naast je Apfelstrudel maakt en de Argentijnse Catharina steak bakt. We bezochten meerdere plekken van mijn fietsreis met de auto. Het was bijzonder, maar het fietsen zelf was toch eigenlijk wel datgene dat mijn reis echt speciaal maakte. Op eigen kracht dwars door de natuur, soms kilometers lang helemaal niemand tegenkomen. Net als Felix in Pedal the World. Waar ik ook heen wilde, je benen brachten me er.

 

Fietsen is leuker!

Douro Portugal FietsenStom eigenlijk dat we voor onze eerstvolgende roadtrip door Portugal niet aan de fiets hadden gedacht. Op een tent na is onze uitrusting al compleet en in dat geval is het nog goedkoper ook dan het rondreizen met een huurauto. Ok, we kunnen minder grote afstanden afleggen op één dag, maar we wilden ons sowieso op het gebied tussen Porto en Lissabon concentreren. Er dat in twee à drie weken. Dat kan prima op de fiets! En zo zetten we vanochtend globaal een route uit. Ik wilde graag een stuk langs de Douro fietsen, Kelian wilde bergen zien. In eerste instantie vond ik de Torre – de hoogste berg van Portugal – wat te ver het binnenland in. Maar het bleek eigenlijk best te doen als we de hoek van Aveiro over zouden slaan. Na de Serra da Estrela – de bergketen waar de Torre onderdeel van is – gaan we richting Coïmbra. Daar gaan we natuurlijk eten bij Passeite, het restaurant van de Nederlandse olijfolie boerin Marije. Tijdens het vervolg van onze reis staan in ieder geval Óbidos, Peniche, Ericeira, Sintra en Cascais op de planning, want net zoals Felix geeft fietsen langs de zee mij het ultieme gevoel van vrijheid. En misschien pakken we nog wel een klimmetje mee in de Serra de Montejunto. (Dit gebergte stond vorig jaar nog in Fiets!).

 

Het aftellen is begonnen…

Ik heb er nu al weer zó veel zin in! Het duurt zeker nog wel 9 maanden voordat we gaan, maar ik geloof dat ik 275 dagen voorpret ga hebben. De komende week krijgen we de sleutel van ons eerste koophuis; iets waar je héél blij van kunt worden. Toch is er niets wat me zo enthousiast maakt dan het idee dat ik weer ga fietsen door Portugal. Natuurlijk houd ik jullie weer op de hoogte van alle avonturen de komende maanden en als we eenmaal op reis zijn!

 

XXX Kim