Fietschick van de Week: Chantal Coolsma

Een week geleden stonden in Geraardsbergen 284 wielrenners aan de start van de 5e Transcontinental Race. Ook de Nederlandse Chantal Coolsma stond op 28 juli aan de start van deze loodzware tocht van 4000 kilometer. Op dit moment is ze dus al meer dan een week onderweg naar de finish in Griekenland. Vandaag las ik op Instagram dat ze een ‘offday’ heeft, dus besloot ik haar in het zonnetje te zetten als Fietschick van de Week. Kom op Chantal, je kunt het!

Transcontinental Race

De Transcontinental Race is één van de zwaarste ultra-endurance wedstrijden ter wereld. Er wordt gefietst van Geraardsbergen (België) naar Meteora in Griekenland. Dat gaat dus om een afstand van zo’n 4000 kilometer, welke wordt afgelegd in 14 tot 16 dagen. Onderweg moeten de deelnemers langs vier verplichte checkpoints; de route daartussen mogen zij zelf bepalen. De belangrijkste regel is dat je alles zelf moet doen. Je moet alle spullen zelf meenemen op de fiets, zelf een slaapplek vinden, zelf eten kopen, zelf je fiets reparen. Je mag wel gebruik maken van winkels, hotels e.d. maar die moet je dan zelf vinden. Op Twitter vragen naar bijvoorbeeld een goede fietsenwinkel mag niet en onderling via social media tips uitwisselen mag ook niet.

Op je dooie gemakje richting Griekenland fietsen is er niet bij. Er is namelijk een tijdslimiet voor elk checkpoint. (En de meeste deelnemers willen ook nog eens een mooie plek in het klassement behalen, alsof meedoen niet al uitdagend genoeg is ;-) ). Deze checkpoints zijn dit jaar op de volgende plekken: 1) Schloss Lichtenstein (Duitsland), 2) Monte Grappa (Italië), 3) High Tatras Mountains (Slowakije), en 4) Transfagaransan Highway (Roemenië). De ‘finisher’s party’ is aan het eind van de 15e dag, in Griekenland dus. Wil je daarbij zijn, dan moet je dus wel een beetje doorfietsen ;-) (Lees: zo’n 270 kilometer per dag fietsen).

Transcontinental Chantal Coolsma

De Transcontinental Race is zwaar. Heel zwaar…

Chantal Coolsma

Toen ik iets meer dan drie jaar geleden met Chickfietst begon, leerde ik al snel veel fanatieke wielrensters kennen. Één van die dames was Chantal. Al een flinke tijd geleden begon ze het op social media over de Transcontinental Race te hebben. Het was haar grootste sportieve uitdaging tot nu toe. Ik vind het dan ook super om haar te volgen, nu het eindelijk zover is. En ik ben niet de enige. Chickfietst’s razende reporters Aukje en Wendy waren vorige week vrijdag aanwezig bij de start in Geraardsbergen, o.a. speciaal voor Chantal. Over deze ervaring schrijft Aukje het volgende:

“Afgelopen vrijdag waren Wendy en ik in Geraardsbergen voor de start van een bijzonder evenement: de 5e Transcontinental Race. Dit jaar doet er een record aantal vrouwen mee, 29 van de in totaal 284. Zo gaaf! Voor de start hebben Wendy en ik Chantal nog even gesproken en haar heel veel succes gewenst. Dat was erg leuk nadat we haar voorbereidingen het afgelopen jaar via internet wel gevolgd hadden. Om 10 uur ’s avonds was de start en na een rondje door Geraardsbergen gingen ze de Muur op. Daar stonden allemaal toeschouwers met fakkels langs de weg; heel bijzonder! We hebben iedereen hard aangemoedigd en zagen ook zo ook de tweede Nederlandse vrouw die mee doet, Ilse van der Schans, voorbij komen. Ilse doet samen met haar buurman mee, want je mag ook als koppel starten. Vorig jaar heeft Johanna Josten mee gedaan en ook haar kwamen we bij de start ook nog even tegen.”

ChickfietstStart Continental Race

Aukje en Wendy bij de start van de Transcontinental Race

Chantal volgen?

Wil jij Chantal de komende dagen volgen? Dat kan! Alle deelnemers hebben een GPS tracker bij zich en op een kaart kun je precies volgen waar iedereen is. (De volgers worden trouwens ‘dot watchers’ genoemd omdat je naar stipjes kijkt op een kaart). Elke deelnemer heeft een eigen nummer op de kaart en ze hebben ook een cap met dat nummer. Het nummer van Chantal is #225 (en het nummer van Ilse is #265a). Wil je nog meer weten, kijk dan eens in de Transcontinental Facebookgroep of zoek op social media met #TCRNo5. En ik zou het natuurlijk super vinden als jullie Chantal volgen om haar vandaag en de komende dagen een beetje aan te moedigen! Je vindt haar o.a. op Instagram (@chantalcoolsma) en op chantalcoolsma.nl.