Gechickt: als een vrouw op de fiets een man inhaalt

Vandaag heb ik naast de lancering van Chickfietst ook mijn sponsoractie voor Kika gelanceerd (zie www.chickfietst.nl/in-de-pers). De actie waar het allemaal mee begon: een t-shirt met daarop in woordenboekstijl de tekst “GECHICKT: als een vrouw op de fiets een man in haalt”. In woordenboekstijl, want het is mijn missie om deze term zo bekend te laten worden dat hij wordt opgenomen in de Dikke van Dale.

Misschien denk je nu als fanatieke vrouwelijke fietser “Die term kent iedereen die fietst zo langzamerhand nu toch wel?” Ook mijn eerste gedachte, maar in de aanloop naar deze actie bleek dit toch minder het geval te zijn dan ik had gedacht. Zoals Kim Pap, stoere fietschick, die op haar mountainbike strijdt tegen de Cystic Fybrosis in haar lijf. Zij was de allereerste die een Chickfietst t-shirt mocht dragen, maar had nog nooit van GECHICKT gehoord. Wel was ze meteen enthousiast: “Wat een stoere term!”.  En ze leerde het snel, want toen ik een dag later een paar mannen loste in de duinen, schreef zij onder mijn Facebook post “GECHICKT”.

Niet alle fietsende meiden hebben dus gehoord van GECHICKT, laat staan dat mensen buiten de fietswereld ervan hebben gehoord. De drukker belde me op over de tekst “GESCHIKT zonder S” en de designer ontwierp een logo met “GECHIKT” (zonder C dus). Dat laatste had er zelfs bijna in geresulteerd dat er 65 t-shirts waren gedrukt met deze spelfout….

Maar waar komt die term nu vandaan? Inmiddels ken ik de term al zo lang dat ik niet eens meer weet van wie ik hem leerde. Waarschijnlijk van één van de meiden van Dutch Mountains, de studentenvereniging waar ik tijdens mijn studie in Maastricht mee fietste. Niet geheel onlogisch dat ik die term juist van hen leerde, want die meiden kunnen fietsen… Zo haalde fietschick Aniek twee weken geleden Michael Boogerd nog in op de Cauberg – ze moest gewoon. Het zullen vast de heuvels wel zijn…

Marijn de Vries was waarschijnlijk wel de eerste fietsende vrouw in Nederland die met deze term kwam. Zij leerde de term op haar beurt weer van Emma Pooley, een keurig klein (1,57 m) meisje dat in een snelheidsduivel verandert als ze op een fiets zit. Zoals Marijn al in 2012 schreef kan deze uit het Engels afkomstige term ook best in het Nederlands worden ingevoerd “Gewoon, om te sarren. En dan in het voorbij rijden die stervende man heel zachtjes “Gechickt!” toeroepen” (bron: http://www.hpdetijd.nl/2012-09-18/gechickt-worden-de-grootste-vernedering-voor-een-man/). Ik sluit me hier volledig bij aan. Sterker nog, ik wil de lat nog wel een beetje hoger leggen: het is mijn persoonlijke missie om GECHICKT in de Dikke van Dale te laten komen. Help jij mij bij deze missie?

Meer lezen:

Meer over de Kika-actie: www.chickfietst.nl/in-de-pers

Het GECHICKT t-shirt: https://chickfietst.nl/winkel/t-shirts/t-shirt-gechickt

‘Gechickt’ worden, de grootste vernedering voor de man: http://www.hpdetijd.nl/2012-09-18/gechickt-worden-de-grootste-vernedering-voor-een-man/  (door: Marijn de Vries)