Na mijn avonturen op de mountainbike met Annabelle en mijn broertje vorig jaar wist ik het eigenlijk al: ik wilde ook een eigen mountainbike. Het afgelopen jaar was een nieuwe racefiets echter belangrijker in verband met de Giro di Kika. Het zou dan ook nog wel even bij dromen blijven… Mijn oude racefiets hield ik nog wel zolang voor de winter – mijn nieuwe fiets is mat wit – en omdat ik zo graag wilde dat mijn niet-fietsende vriendinnen het ook eens zouden proberen. Tot ik vorige week met een grote, maar niet helemaal voldane glimlach terug kwam van mijn ritje in Meijendel, een kronkelende pad door de duinen. Heerlijk die bochtjes en die hoogteverschillen, maar op mijn racefiets kun je op zo´n pad toch niet helemaal zo fietsen als je zou willen. Zeker niet nu het vol met afgevallen bladeren ligt… Na afloop vroeg mijn vriend: ‘Zou je die Koga niet verkopen en een mountainbike kopen?’ Tja…

En zo komt het dus dat ik nu – met een klein beetje pijn in mijn hart – mijn Koga op Marktplaats heb gezet. De fiets die me de liefde voor het wielrennen heeft gebracht. Helaas bleek ze al gauw een tikje te groot voor mij – ik kocht haar zonder enige kennis van fietsen – en heb ik nu een beter passende fiets gevonden. De zoektocht naar een mountainbike kan beginnen. Maar waar moet ik beginnen? Waar ik je bijna alles over racefietsen kan vertellen, heb ik van mountainbikes totaal geen verstand. Een fully of een hard tail? 26, 27.5 of 29 inch wielen? En welke groep zal ik kiezen? Natuurlijk begint het allemaal bij de verkoopprijs van mijn Koga. Deze zal het budget voor een groot deel gaan bepalen. Maar dan…

Gelukkig is mijn broertje al jaren gek van mountainbiken én fietsenmaker. Hij heeft zelfs mijn hele familie al aan de mountainbike geholpen. Mijn broertje, mijn zusje, zijn vriendin, haar man en zelfs mijn vriend. Allemaal hebben ze een mountainbike. Je begrijpt het… Sinds mijn zusje een maand geleden haar eerste mountainbike kocht voel ik me toch enigszins buitengesloten. De discussie over mijn mountainbike barstte dan ook al snel los. De één vond dat ik absoluut geen hard tail moest kopen, de ander vond dat het best kon en kamp Cube lag al snel overhoop met kamp Cannondale.  Over één ding waren ze het wel eens: met mijn lengte (1.63) móest ik een 27.5 mountainbike nemen. Hmm, maar die 29’er van Annabelle rolde juist zo lekker… Mij duizelde dit alles me al snel. Ik besloot de tijd te nemen om me rustig te oriënteren.

Om te beginnen bij de groepen; deze keuze bepaalt immers een belangrijk deel van de prijs. Ik fiets nu met de nieuwe Shimano 105 groep en wil maximaal één groep lager fietsen, maar welke groep is dat. Alivio, Deore en XT, ik had geen idee… Daarom vroeg ik mijn broertje een rijtje te maken:

Mountainbike groep – vergelijkbaar met – Racefiets groep

Acera                                                                   Claris
Alivio                                                                   Sora
Deore                                                                  Tiagra
SLX                                                                      105
XT                                                                        Ultegra
XTR                                                                     Dura Ace

Zo, weten we dat ook weer 😉 Ik ga me de komende weken verder oriënteren en houd jullie op de hoogte tijdens deze zoektocht. Heb je nog een interessant onderwerp of interessante informatie op het gebied van mountainbiken voor me, mail me dan (kim@chickfietst.nl).