In 2015 kocht ik mijn huidige racefiets aan de hand van een bikefitting die ik met mijn oude racefiets deed. Uit deze fietsmeting kwamen de maten van mijn ideale racefiets rollen, en daarmee gingen we op zoek. Na het vergelijking van de geometrie van heel veel modellen, viel de keuze op een Scott Contessa Solace. Deze fiets paste qua verhoudingen het beste bij mijn lichaam. We optimaliseerden hier en daar nog wat aan de hand van de bikefit gegevens, en voila…

Kort daarna fietste ik Giro di Kika zonder klachten, en ook de jaren daarna fietste ik heerlijk. Niet meer aan doen. Maar toen ik door 12GO Biking werd gevraagd of ik hun nieuwe bikefit faciliteiten wilde uitproberen, werd ik toch nieuwsgierig. Zat ik echt zo goed op mijn racefiets, of kon het misschien toch nog beter…?

Niet mijn eerste bikefitting

Toen ik mijn eerste racefiets kocht had ik nog nooit van bikefitting gehoord. Ik kocht gewoon een racefiets waar ik op ‘paste’, d.w.z. ik kon met mijn voeten bij de trappers en met mijn handen bij het stuur. De eerste maanden fietste ik niet verder dan 80 kilometer en ook niet vaker dan twee keer per week. Dat ging op zich prima. Maar met mijn eerste grote prestatie in het vooruitzicht (Tour for Life) begon ik steeds vaker en langer te fietsen. En toen begon het… Ik kreeg kramp in mijn armen, mijn nek, mijn rug. Gelukkig kreeg ik een fietspositiemeting aangeboden van Ortho Vision Sports in Geleen. Mijn shifters bleken scheef te staan, mijn stuur stond veel te ver van me af en ook mijn schoenplaatjes stonden niet goed.

Mijn eerste racefietsNa de aanpassingen fietste ik een stuk fijner, maar de racefiets bleef eigenlijk een tikje te groot. Nadat ik me had ingeschreven voor mijn volgende grote uitdaging, Giro di Kika, besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe fiets. Dit keer zou ik het helemaal anders aanpakken. Ik begon met een fietsmeting om de ideale afmetingen voor mijn nieuwe fiets te bepalen. Ik ging naar de Sportartsengroep in Baarn. Hier rolde een ‘boodschappenlijstje’ uit met de afmetingen van mijn ideale racefiets, waarna mijn zoektocht begon. Uiteindelijk bleek de geometrie van een bepaald type Scott en Ridley het beste bij mijn lichaam te passen en viel de keuze op de Scott Contessa Solace die ik nu heb.

Heb ik wel (nog) een bikefitting nodig?

Elfstedentocht FietsenToen ik werd gevraagd de nieuwe Bikefitting faciliteiten van 12GO Biking te testen, was mijn eerste gedachte dan ook ‘Dat is toch niet nodig’… Maar de nieuwsgierigheid overwon. Zou ik dan toch langzamerhand in de categorie ‘crooks’ gaan horen die elk detail aan hun racefiets willen perfectioneren? Terwijl ik in de bikefit studio zat, kwam er zo’n crook langs. De triathlon van Almere kwam eraan, en dan schijnen de deelnemers nogal zenuwachtig te worden. Nee, gewoon lekker fietsen is voor mij het belangrijkst en that’s it. (Ok, en af en toe een Elfstedentocht, maar zelfs dat gaat pijnvrij). Maar ik fietste de laatste tijd niet meer zo lekker. Het wilde gewoon niet zo. Ik dacht dat ik de lol in het wielrennen langzaam aan het verliezen was, omdat ik met Tour for Life en Giro di Kika al zoveel uitdaging had gehad. Van klimmen en dalen word ik nog steeds heel erg blij, maar ja, dat kan niet altijd om de hoek. Ik pakte steeds vaker de mountainbike. Misschien vond ik dat gewoon leuker, omdat er nog zoveel meer te ontdekken valt. Dat het niet zo lekker meer ging op mijn racefiets, was dus vast iets mentaals. Of…

Bikefit @ 12GO Biking

Toen ik nog in de buurt van Den Haag woonde, reed ik regelmatig even naar 12GO Biking. Ik kocht er uiteindelijk zelfs mijn mountainbike. (Die we tijdens na de bikefit van mijn racefiets ook nog even aan een test onderwierpen). De afgelopen jaren is deze winkel echt enorm gegroeid en de winkel is flink verbouwd. Ik was dan ook wel nieuwsgierig, helemaal naar de speciale Bikefit Studio.

Bikefit studio 12go bikingBikefitter Eric vertelde: “We willen de allerbeste bikefit studio in Nederland worden. We hebben geïnvesteerd in het allerbeste materiaal en door onze samenwerking met andere collega’s kunnen we ontzettend snel schakelen. We hebben bijna alle materialen die nodig zijn voor de aanpassingen op voorraad, en ervaren fietsenmakers die de aanpassingen door kunnen voeren. Je kunt bij ons een fiets uitzoeken, een bikefitting doen, en vervolgens je nieuwe fiets gelijk aan de hand van deze bikefitting laten afstellen.”

Ik was in ieder geval onder de indruk van wat ik tijdens de bikefit voorbij zag komen aan meetapparatuur. En ik ben niet de enige, want de Bikefit van 12Go Biking is de komende maand alweer helemaal volgeboekt. (Eric was vóór de opening van de Bikefit Studio dan ook al jaren succesvol werkzaam als fulltime bikefitter, en veel van zijn klanten weten hem ook weer bij 12GO Biking te vinden).

Hoe werkt een bikefit?

BikefitBij de bikefit van 12GO Biking word je op een soort hometrainer gezet die je aan alle kanten aan kunt passen. Hiermee wordt er eerst gezocht naar de ideale positie van bijvoorbeeld je zadel, stuur en trappers. Dit gebeurt aan de hand van allerlei sensoren, die de resultaten grafisch weergeven op een groot beeldscherm voor je. Aan de hand van deze verhouding wordt vervolgens je racefiets aangepast. Maar voor dat je zelf op die fiets kruipt, worden er eerst allerlei andere metingen uitgevoerd. Uiteraard worden de huidige instellingen van je fiets genoteerd. Deze gegevens komen uiteindelijk in een rapport dat je mee naar huis krijgt, zodat je nog eens kunt kijken wat er nu eigenlijk is veranderd. Na mijn racefiets, was ik zelf aan de beurt. Ik moest op een warmtegevoelige plaat gaan staan om de stand van mijn voeten te meten. Zowel de breedte als de bolling van mijn rug/bekken/zitvlak werd gemeten met de Selle ID-match. Aan de hand van een soort supersonische meetlat met o.a. een stokje voor tussen je benen, werden o.a. mijn binnenbeenlengte, voetlengte en schouderbreedte gemeten.

Statisch vs. dynamisch

BikefittingWie nu denkt dat het een kwestie is van deze gegevens invoeren en klaar, heeft het mis. Deze statische gegevens zijn het beginpunt van de bikefit. Hierna wordt gekeken hoe je hier dynamisch gezien op reageert, ofwel al fietsend. Zo moest mijn voet een bepaalde hoek hebben op basis van de statische gegevens. Op de fiets merkte ik al snel dat ik het fijner vond om mijn hak naar binnen meer naar binnen te hebben. (Die neiging had ik in de jaren daarvoor ook al opgemerkt). Ik vroeg me natuurlijk wel gelijk af of ik het niet gewoon fijner vond, omdat ik het al jaren zo deed. Was de andere positie misschien beter voor mijn lijf en moest ik daar gewoon even aan wennen?

Dynamische bikefitIn de crank van de bikefit fiets zat een sensor die de efficiëntie van mijn trapbeweging vastlegde en vervolg weergaf op een scherm voor mij. Dit onderdeel waarin mijn bewegingen via sensoren naar een computerprogramma werden gestuurd, waarna dit programma de bewegingen analyseerde en visueel maakte op een videoscherm, was wat mij betreft wel echt een pluspunt in vergelijking met mijn vorige bikefittings. Op het scherm kon ik o.a. terugzien hoe goed ik in staat was om de kracht echt op het midden van de trapper over te brengen. En ja hoor, als mijn rechterhak meer naar binnen werd gezet door mijn schoenplaatje aan te passen, verbeterden de resultaten gelijk. Blijkbaar weet je gevoelsmatig wel wat beter is en zijn de verhoudingen die gemiddeld genomen goed zijn, niet altijd de beste voor jou.

En als we het dan toch over mijn schoenplaatjes hebben… Een tijdje geleden was ik ook met blauwe plaatjes gaan fietsen. Die hebben minder speling dan de gele plaatjes, en ik had gehoord dat dit beter was. Eric zette me echter weer terug op de gele. Door die speling heeft je lichaam meer ruimte om zelf de fijnste positie te kiezen. En zolang je geen klachten hebt, is dat het beste. Het ‘vastzetten’ op één plek is pas belangrijk als er een klacht is, waardoor een bepaalde (mogelijk andere) houding moet worden ‘afgedwongen’.

En, heeft die bikefitting geholpen?

Ik kan nog veel meer vertellen over alle details van de test, maar je wil natuurlijk maar één ding weten: wat heeft die bikefit me gebracht? Zoals ik al zei zat ik prima op mijn racefiets. Ik dacht dat ik geen bikefitting nodig had. Tot Eric een paar kleine dingen aanpaste: de hoogte van mijn zadel (0,5 cm), de positie van mijn zadel (3,3 cm naar voren) en de positie van mijn stuur (stuurpen 1 cm korter). Ineens voelde ik dat ik mijn bekken goed kon kantelen en kracht uit mijn rompspieren kon halen. Wat een verschil! Kon ik nu ineens harder fietsen? Huh? Ik besloot het gelijk uit te proberen in het weekend na de bikefit. Op een rit van zo’n 70 kilometer was ik met gemak gemiddeld één hele kilometer per uur sneller! Ik deed zelfs een paar sprintjes met 40+ kilometer per uur. Daar had ik de laatste tijd echt geen zin en puf meer voor. Zou dat minder zin hebben in wielrennen dan misschien toch niet tussen mijn oren hebben gezeten, maar gewoon in de afstellingen van mijn racefiets? Na deze bikefit ben ik er in ieder geval nog meer van overtuigd dat iedereen er baat bij kan hebben om de afstelling van zijn of haar racefiets eens te laten checken. Het is echt niet alleen iets voor de heel fanatieke fietser; het kan juist ook heel goed zijn voor een beginner die bijvoorbeeld nog moet wennen aan de houding op een racefiets of denkt dat bepaalde pijntjes erbij horen.

PS Wist je dat je ook een bikefit voor je mountainbike kunt doen? Hoewel het bij een mountainbike iets minder nauw komt, kan het zeker een groot verschil maken. Mijn mountainbike was al aangepast door bikefitter Harmen, maar telkens als Kelian achter me fietste, zei hij dat ik scheef zat. Ik was toch wel nieuwsgierig naar wat dit kon zijn, en vroeg Eric van 12GO Biking hier ook naar te kijken. Wat bleek? Ik ben zelf scheef! Dat kan dus ook nog 😉 (Ik heb mijn sleutelbeen gebroken met BMX’en en deze moest weer ‘aan elkaar’ groeien, wat in mijn geval ‘op elkaar’ betekende. Aan één kant is mijn sleutelbeen dus korter en loopt mijn schouder dus iets schuiner af. En dat is heel irritant als je camelback daardoor steeds van je schouder glijdt.. Maar ja, niks aan te doen, behalve een ander tasje kopen dan).

PS-2 Wist je dat je ook een bikefitting kunt boeken voor één specifiek onderdeel van je fiets? Heb je bijvoorbeeld het idee dat je schoenplaatjes niet goed staan, dan kun je ook alleen dat laten doen!

Klik hier voor meer informatie over de Bikefitting studio van 12GO Biking.