Vorige week was ik met #allesopdefiets weer terug na een wat stillere periode. Met deze nieuwe missie wil ik mezelf en anderen uitdagen om vaker de fiets te pakken. Natuurlijk is het leuk om in je vrije tijd op de mountainbike of racefiets te stappen, maar dit gaat een stukje verder. De komende tijd zal ik op Chickfietst de struggles delen die bij deze uitdaging komen kijken. Want die gaan er ongetwijfeld komen, maar dat maakt het misschien juist wel zo leuk. Maar eerst wat inspiratie! Want wat betekent dat nu eigenlijk om alles fiets te doen? En wanneer kunnen we misschien wel eens wat vaker de fiets pakken?

Op de fiets naar werk

Waarschijnlijk is werk het eerste wat bij je opkomt als je je afvraagt wanneer jij nu vaker de fiets kunt pakken. Het afgelopen jaar werkte in op meer dan 60 kilometer van mijn huis en dan is fietsen best een uitdaging. En dat terwijl een beetje beweging op de dag zo’n verschil kan maken. Én als je het een beetje slim doet is het ook nog goed voor je portemonnee. (Dit laatste is voor mij een belangrijke reden, zie ook mijn nieuwe missie). Om toch een beetje fiets aan mijn dag toe te voegen, reisde ik met de trein naar het dichtstbijzijnde grote station. Daar pakte ik mijn fiets voor de laatste 8 kilometer. Zo fietste ik elke dag een uurtje in plaats van dat ik 40 minuten in de tram zat én bespaarde ik 4 euro per dag. Inmiddels werk ik (gelukkig) weer dichterbij huis, maar ook nu pak ik de fiets. Hierdoor beweeg ik elke dag 1,5 uur én bespaar ik weer een eurootje of 4 per dag.

Op de fiets naar de supermarkt

Ok, ik moet iets bekennen: tot voor kort deden wij regelmatig de boodschappen met de auto. En dat terwijl we op nog geen vijf minuten fietsen van de supermarkt wonen. We deden dan wel de boodschappen voor een hele week, maar toch… Op zolder heb ik een set prachtige sterke Ortlieb tassen liggen en daar kan best veel in, zeker als je samen gaat! Vanaf nu gaan we dus gewoon weer op de fiets. Dat scheelt trouwens ook een hoop frustratie op het veel te kleine parkeerterrein bij de supermarkt 😉

Op de fiets naar mijn schoonfamilie

De grootste uitdaging voor ons ligt bij het bezoeken van familie en vrienden. Mijn schoonfamilie woont op zo’n 140 kilometer van onze huidige woonplaats. In de zomer zitten ze vaak op de camping in Zeeland en dan is het al gauw 200 kilometer rijden. Dat tikt flink aan qua reiskosten en dus vroeg ik me al snel af of dat niet anders kan. En dat vraag ik me nog steeds af 😉 Ik ga de uitdaging in ieder geval één keer aan, maar met een fulltime baan vraagt het wel wat van me qua planning. Want 135 kilometer is al gauw iets meer dan een halve dag fietsen, en dan moet je ook nog terug. Een deel met de trein gaan schiet niet echt op als je het voor de kosten doet. En dan moet ik Kelian ook nog zo gek krijgen om mee te gaan… To be continued dus!

Last but nog least: Op de fiets op vakantie!

En dan de leukste in dit rijtje! Want met die Ortlieb tassen op zolder kun je ook hele andere, veel leukere dingen dan boodschappen doen. Vorig jaar ging ik voor het eerst op fietsvakantie door Portugal. Toen fietste ik nog alleen, maar in 2019 gaan we samen. We willen graag weer naar Portugal (zie ook mijn missie) en dat is op de fiets net even iets te ver vanuit Nederland als je maar een paar weken vakantie per jaar hebt. Maar de fiets gaat wel mee in het vliegtuig! Naast dat je op de fiets een land echt veel bewuster beleeft, scheelt het ook in de kosten. Ok, het kost zo’n 90 euro per persoon om de fiets mee te nemen in het vliegveld, maar dat weegt niet op tegen drie weken lang een auto huren. (Klik hier om meer te lezen over onze komende fietsreis naar Portugal).

En jij, heb jij al eens nagedacht om één van de bovenstaande momenten op de fiets te doen? Of doe je misschien al zoveel mogelijk op de fiets? Let me know!

Cadeau wielrennen